bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Obětoval Sobotku, Stastnyho i drafty. Jak Armstrong stvořil finalisty Stanley Cupu

22. května 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Loni se ani nedostali do play off, ještě v polovině ledna se plácali u dna NHL a teď jsou po 49 letech zpátky ve finále Stanley Cupu. Kdo stojí za podivuhodným tažením hokejistů St. Louis Blues? Nejviditelnější jsou dva muži: brankářská kometa Jordan Binnington a trenér Craig Berube. Třetí klíčová postava pak stojí v pozadí, jistý pan Doug Armstrong.

Není žádným překvapením, že Armstrong nechybí mezi kandidáty na zisk ceny pro nejlepšího generálního manažera NHL.

V St. Louis se během kratičké doby postaral o nevídaný převrat. Z mančaftu, o němž se říkalo, že promrhal ty nejslibnější sezony na pořádný úspěch a že má to nejlepší už za sebou, stvořil finalisty Stanley Cupu. Díky pár manévrům, které se mohly zdát riskantní, případně se ne vždy setkaly s pochopením fanoušků.

Ti teď musí před Armstrongem smeknout.

Jakou cestou kádr Bluesmanů zásadně vylepšil? 

Zcela přepracoval útočné šiky, od léta 2017 přivedl Ryana O’Reillyho, Braydena Schenna, Patricka Maroona, Davida Perrona, Tylera Bozaka a Oskara Sundqvista. K tomu chytře draftoval, když využil svůj první výběr v předloňském draftu na Roberta Thomase.

Schválně, vyberte ze zmíněných forvardů ty, kterým se v St. Louis nedaří. Moc jich nenajdete, naopak většina plní důležité role. Včetně trochu přehlíženého Pata Maroona. Ten je hrdinou svého rodného města, mimo jiné rozhodl vítězným gólem ve druhém prodloužení o postupu přes Dallas Stars.

Zásadní byly při posilování Bluesmanů pro Armstronga trejdy.

Reportéři z NBC Sports spočítali, že Sundqvist, Schenn a O’Reilly nasbírali od svého příchodu už 237 bodů. Borci, které Armstrong poslal (nejen za ně) pryč (Vladimír Sobotka, Ryan Reaves, Paul Stastny, Patrick Berglund, Jori Lehterä a Tage Thompson), za stejnou dobu zvládli 125 zápisů do statistik. Propastný rozdíl.

Jednoznačně mluví pro generálního manažera St. Louis také srovnání stropových zátěží. Zatímco trio akvizic zabírá Blues pod platovým stropem zhruba 13 milionů dolarů, vyměnění útočníci ukrajovali u svých nových klubů dohromady cca. 21 milionů.

Jistě, Armstrongovy manévry se neobešly bez citelných ztrát. Musel se zříct vysokých draftových voleb. Jenže s nimi vyloženě neplýtval, při srovnání s Jarmem Këkäläinenem, finským architektem Columbus Blue Jackets, si počínal vyloženě úsporně. Navíc jiné drafty sám získal.

Jen tak mimochodem se zbavil nákladných kontraktů, ať už jde o ten Lehteräho, Sobotky či Berglunda. Byť se to možná českému fanouškovi nečte pěkně, i Sobotkův odchod umožnil úchvatné povstání Bluesmanů.

Povstání, které vyvrcholí „reprízou“ finále Stanley Cupu z roku 1970. St. Louis opět narazí na Boston Bruins. Pochopitelně však věří v jiný konec.

článek vychází z precizního textu v podání Adama Gretze z NBC Sports

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.