Finové mají v Košicích i vlastní restauraci, cizí fanoušci si za vstup do ní připlatí

V Košicích je během hokejového šampionátu restaurace, kam mohou jenom Finové. Ostatní fanoušci si musí koupit vstupenku za 20 eur. Restauraci Staré časy si pronajala finská agentura, která vozí fanoušky na různá sportovní utkání a vytváří jim zázemí v podstatě jako doma. Jiný jazyk než finštinu tu nepotřebujete.

Tento článek je více než rok starý.

Košice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na mistrovství světa na Slovensku.

Fanoušci na mistrovství světa na Slovensku. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Najít finskou restauraci kousek od centra města není složité. Všechno tu hraje modro-bílými barvami a program akcí láká na vystoupení finské kapely. Uvnitř je pak všechno vyznačeno modro-bílými cedulkami ve finštině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finové mají v Košicích i vlastní restauraci, cizí fanoušci si za vstup připlatí

„Děláme tu koncerty finských kapel, organizujeme výlet po městě i po okolí. Všechno je tu napsané finsky, včetně jídelního lístku. Mnozí totiž neumí anglicky, tak jim to zjednodušujeme,“ říká organizátor podniku, který si říká Pepe.

Energický padesátník Pepe dřív pracoval jako sportovní novinář v televizi. Před šesti lety skončil a založil sportovně-cestovní agenturu. V jeho týmu pracuje během šampionátu šestnáct lidí.

„Minulou sobotu se tu protočilo během dne patnáct set lidí. Pokaždé, když Finové hrají na šampionátu, pronajmeme si restauraci. Samozřejmě tu nejlepší,“ říká Pepe.

„Cítím se tu jako doma, je to skvělé,“ říká kostrbatou angličtinou jeden z finských fanoušků sedící na zahrádce před restaurací. 

Češi jsou rádi, že se před čtvrtfinále nestěhují do Košic. ‚Je to starost navíc,‘ vysvětluje Voráček

Číst článek

Kolik Finové za pronájem podniku zaplatili, nechce Pepe prozradit. Ochotně ale říká, že s fanoušky žádné problémy nejsou. 

„Opíjí se, to ano, ale neperou se. Proto je ta restaurace jen finská, abychom snížili riziko, že sem přijde fanoušek jiného státu a dojde k nějaké potyčce,“ vysvětluje Pepe.

Staré časy opustí Finové po čtvrtečním čtvrtfinále proti Švédsku, kdy se buď se šampionátem rozloučí, nebo se přesunou na boje o medaile do Bratislavy. Do té doby tu ale bude ještě veselo.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme