Odstřelovač ze Zásahové jednotky Ústeckého kraje byl druhý nejlepší na policejním mistrovství
Policejního mistrovství ČR ve střelbě z odstřelovací pušky. Foto: Policie ČR
Zajímavosti

ČR - Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku se v minulých dnech konal již 21. ročník Policejního mistrovství ČR ve střelbě z odstřelovací pušky s mezinárodní účastí. Nejlépe se dařilo policistům Útvaru rychlého nasazení a Zásahových jednotek Jihomoravského a Ústeckého kraje.

Soutěž si za dobu svého konání získala renomé u nás i v zahraničí, o čemž svědčí rok od roku zvyšující se počet účastníků. Do Libavé letos přijelo 119 střelců - členů policejních a armádních bezpečnostních složek a pozvaných hostů z 13 světových zemí. Dvě a více dvoučlenných družstev vyslala Čína, Ukrajina, Bělorusko, Slovensko, Německo, Belgie, Finsko, Velká Británie, Kazachstán a veteráni USA a Ruska, jedno družstvo Izrael. Českou republiku reprezentovalo 55 odstřelovačů – ze zásahových a speciálních jednotek Policie ČR, cizinecké policie, Armády ČR, Vojenské akademie Vyškov a Vojenské policie.

Třídenní klání prověřilo fyzickou odolnost střelců, jejich zkušenosti, trpělivost, preciznost i schopnost přizpůsobit se povětrnostním podmínkám. Chladné až mrazivé počasí letos střelcům příliš nepřálo. Na rozlehlé střelnici Daskabát, kde soutěž probíhala, foukal silný proměnlivý vítr. První dva dny byly věnovány soutěži jednotlivců. Odstřelovači vystřídali denně čtyři stanoviště, kde plnili vždy tři střelecká cvičení na vzdálenosti od 10 do 800 metrů s omezeným časovým limitem, stříleli vleže, mnohdy i z nestandardních poloh (vsedě, vkleče).

Poslední den patřil soutěži dvoučlenných týmů, kde se kladl důraz především na synchronizaci a komunikaci mezi oběma střelci. Závodníci absolvovali taktický parkúr zaměřený na dynamickou střelbu s časovým omezením, museli řešit reálné střelecké situace, které vyžadovaly vzájemnou spolupráci. Jedno ze cvičení např. simulovalo střelbu z vozidla na velmi krátkou vzdálenost odrážející práci policejního odstřelovače v hustě zalidněných oblastech.

V soutěži Policejního mistrovství České republiky 2019 v kategorii jednotlivců zvítězil policista Útvaru rychlého nasazení. Z rukou ředitele Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy plk. Mgr. Marka Adama převzal putovní pohár policejního prezidenta a stal se mistrem ČR ve střelbě z odstřelovací pušky pro rok 2019. Druhé místo vybojoval odstřelovač Zásahové jednotky Ústeckého kraje, třetí místo obsadil zástupce Zásahové jednotky Jihomoravského kraje.

Soutěž dvojic Policejního mistrovství České republiky 2019 vyhráli odstřelovači Zásahové jednotky Jihomoravského kraje, kteří porazili kolegy ze Zásahové jednotky Ústeckého kraje
a z Útvaru rychlého nasazení.

Výsledky

Policejního mistrovství České republiky 2019 - kategorie jednotlivců

1. policista ÚRN
2. policista Zásahové jednotky Ústeckého kraje
3. policista Zásahové jednotky Jihomoravského kraje

Policejní mistrovství České republiky 2019 - kategorie dvojic

1. Zásahová jednotka Jihomoravského kraje
2. Zásahová jednotka Ústeckého kraje
3. Útvar rychlého nasazení

Mezinárodní mistrovství České republiky 2019 - kategorie jednotlivců

1. závodník z Ukrajiny
2. závodník z Kazachstánu
3. závodník z Číny

Mezinárodní mistrovství České republiky 2019 - kategorie dvojic

1. Ukrajina
2. Čína
3. Ukrajina

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru