Operní hvězdy čtyř generací na Pražském jaru

Festival Pražské jaro dnes v Rudolfinu nabídne koncert laureátů mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka s názvem Operní hvězdy čtyř generací. Vystoupí na něm mimo jiné Gabriela Beňačková (soprán), Veronika Holbová (soprán), Jana Sýkorová (mezzosoprán), Eliška Zajícová (mezzosoprán) nebo Kiril Matvějev (tenor). Pěvce doprovodí Orchestr Národního divadla pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka.
Gabriela Beňačková – Rudolfinum Praha 2006 (foto Pavel Horník)

Galakoncert je pojatý jako setkání čtyř generací operních hvězd, které vyšly z pěvecké soutěže pořádané již více než půl století v Karlových Varech. Zazní árie a ansámbly z oper Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, P. I. Čajkovského, Sergeje Rachmaninova, Gioachina Rossiniho, Giuseppa Verdiho, Giacoma Pucciniho, Pietra Mascagniho, Francesca Ciley, Wolfganga Amadea Mozarta, Christopha Willibalda Glucka, Jacquese Offenbacha a Georgese Bizeta.

Koncert se koná ve spolupráci s Národním divadlem v Praze a Mezinárodní pěveckou soutěží Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Soutěž vznikla v roce 1966, aby rozvinula tehdejší pěvecké školy a dala příležitost mladým zpěvákům. Pořadatelé v roce 2009 u mužů prodloužili věkové rozmezí soutěžících v junior kategorii do 25 let. O rok později zvýšili věkový limit pro účastníky v kategorii opera do 35 let u mužů i žen. Vítěze čekají nejen finanční odměny, ale i nabídky na hostování v českých a moravských operních domech. V soutěži v minulosti například uspěli Roman Janál, Gabriela Beňačková, Eva Urbanová, Adam Plachetka a další.

Letošní 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zahájila 12. května symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany v podání Bamberských symfoniků pod vedením Jakuba Hrůši. Festival zakončí Toulouský národní orchestr.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat