Sokoli v Sokolově. Na komíně chemičky sídlí rodinka ohroženého ptačího druhu se třemi mláďaty

Sokolov má ve znaku sokola, což je všeobecně známo. Co ale asi jen málokdo ví, že ve městě v současnosti nechybí ani jeho živý symbol. Jak zjistil Český rozhlas Karlovy Vary, tak rodinka tohoto ohroženého ptačího druhu se usadila na komíně místní chemičky.

Tento článek je více než rok starý.

Sokolov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pár sokolů stěhovavých vyvedl tři mladé na vrcholu komína v chemičce. Osobně je tady před pár dny při kroužkování navštívil ornitolog Václav Beran z Muzea města Ústí nad Labem. Ten působí i ve společnosti ALKA Wildlife, která se o dravce zajímá.

Obrovská kolonie racků u Olomouce zmizela. Jejich vejce požírají mývalové a další predátoři

Číst článek

Podle Václava Berana jsou sokoli stěhovaví kriticky ohroženým druhem a v regionu se příliš často nevyskytují. Ostatně to platí obecně pro celé území České republiky. „Komín patří k relativně bezpečnému místo pro hnízdění, jsou tady jen minimálně ohroženi. Na rozdíl od skal, kde jsou jejich hnízda přece jen lépe přístupná pro různé škůdce,“ uvedl ornitolog.

Pochválil jak vedení sokolovské chemičky, tak tisovské elektrárny, kde v současnosti sídlí další čtyři mláďata, za umožnění přístupu na komíny a výbornou spolupráci s ornitology. „V chemičce začali dokonce uvažovat o umístění webkamery či fotopasti, tak doufám, že pro příští rok už to klapne,“ dodal Václav Beran.

Přestože se sokolovští sokoli usadili a vyvedli mladé na komíně, který městu nepatří, vedení radnice zprávu o jejich rodince nadšeně vítá. „Nemůže být nic lepšího, než když nám tady po obloze létá dravec, kterého máme ve znaku. A zvláště, když je to tak vzácný pták. Doufáme, že se sokolům v Sokolově zalíbí a budou se sem vracet,“ poznamenal místostarosta Karel Jakobec.

Naďa Krásná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme