TOPlist

Vždycky může být hůř: Huawei může přijít i o svoje čipsety Kirin

arm

Smartphonový byznys společnosti Huawei je významně ohrožen, sankce uvalené americkým ministerstvem obchodu budou mít možná drtivější dopad, než se očekávalo. Čínská firma přišla nejen o přístup k Androidu se službami Google, ale i k dodávkám některých komponent využívajících americké technologie. Firma Huawei je sice ve výrobě některých součástí soběstačná, avšak ani to nemusí stačit.

Huawei ztrácí přístup k architektuře ARM

Podle BBC News je ohrožena výroba čipsetů Kirin, které vyrábí firma HiSilicon plně vlastněná společností Huawei. HiSilicon totiž k produkci čipů Kirin využívá návrhy společnosti ARM Holdings, a ta nyní byla americkým ministerstvem obchodu vyzvána k ukončení všech aktivních smluv, nároků na podporu a nevyřízených závazků s Huawei.

Firma ARM Holdings má sice britský původ a je vlastněná japonskou investiční skupinou SoftBank, ovšem návrhy jejích čipsetů využívají některé americké technologie zatížené licencí. A kvůli nim má Huawei k návrhům čipů od ARM Holdings ztratit přístup.

Současná situace se nemá týkat již existujících čipsetů, avšak vývoj těch budoucích bude tímto rozhodnutím výrazně ovlivněn. Vyrobit smartphone bez amerických technologií se tak zřejmě stane nadlidským úkolem.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku