Buddhisté slaví Vesak. Jejich nejdůležitější svátek připomíná Siddhárthu Gautamu

Narození, osvícení i smrt Siddhárthy Gautamy si v těchto dnech připomínají buddhisté po celém světě. Svátek Vesak nepřipadá všude na stejný den. Většinou se slaví o prvním květnovém úplňku, někde si ho ale připomenou až v červnu. Siddhártha Gautama, známý pod jménem Buddha, žil v Indii mezi šestým a čtvrtým stoletím před naším letopočtem a je považován za zakladatele buddhismu.

Svátku se také říká „Den Buddhy“ nebo „Buddhovy narozeniny“. Jeho oslavy se v jednotlivých zemích liší. Mnozí buddhisté navštěvují v tento den chrámy a někteří v nich zůstávají po celý den a noc připadající na úplněk. Další činí dobré skutky, účastní se zpěvů či meditací.

Buddhistické rodiny zdobí své domy lucernami, zapojují se do slavnostních procesí či se oblékají do speciálních, pro tuto příležitost určených bílých oděvů. Někde se také koná ceremonie „koupání Buddhy“, při které je symbolický Buddha omýván vodou a která má lidem připomenout, aby očistili svou mysl od negativních myšlenek, jako je třeba nenávist.