Rakouský prezident jmenoval nové ministry. Kancléř by však mohl v pondělí padnout

Nestraničtí experti nahradili v rakouské přechodné vládě lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) dosavadní členy Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ministři za svobodné kabinet opustili po skandálu nyní již bývalého stranického předsedy a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. V kabinetu tak zasednou čtyři noví ministři a post vicekancléře převezme lidovecký ministr financí Hartwig Löger. Už v pondělí by ale mohl parlament vyslovit kancléři nedůvěru.

Nové členy vlády jmenoval prezident Alexander Van der Bellen. Rakousko tak má nyní menšinovou poloúřednickou vládu ovládanou lidovou stranou. Rekonstruovaný kabinet, který má vládnout do pravděpodobně zářijových předčasných voleb, má naplánováno své první zasedání už na čtvrteční odpoledne.

Kancléři Kurzovi ale v pondělí hrozí hlasování parlamentu o nedůvěře, takže obměněný kabinet se nemusí předčasných voleb dočkat. Hlasování o nedůvěře chce v pondělí navrhnout menší opoziční strana Jetzt.

Předsedkyně opoziční liberální strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová se s poukazem na potřebu stability vyslovila proti hlasování o vyslovení nedůvěry Kurzovi. Pro vyslovení nedůvěry tak bude třeba hlasů největší opoziční strany, sociálních demokratů (SPÖ), a také dosavadní vládní FPÖ.

SPÖ dala už dříve najevo, že vyslovení nedůvěry Kurzovi pro ni není prioritou a že by dala přednost tomu, aby kancléř odešel dobrovolně a v Rakousku vznikla úřednická vláda. Postoj FPÖ je nejasný. Vedení obou stran ve středu podle webu deníku Der Standard uvedla, že se definitivně rozhodnou až v pondělí před zasedáním parlamentu.

Čtyři noví ministři, šéf financí vicekancléřem

Změny v Kurzově vládě se týkají zejména čtyř ministerstev. Novým ministrem vnitra se stal bývalý předseda rakouského nejvyššího soudu Eckart Ratz, který tak nahradil jednu z dosavadních nejvýraznějších a také nejkontroverznějších tváří FPÖ Herberta Kickla.

Ministrem obrany je nově dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu rakouské armády Johann Luif. Úřadujícího šéfa FPÖ Norberta Hofera vystřídala v čele dopravy Valerie Hacklová, dosavadní šéfka řízení letového provozu Austro Control. Ministrem sociálních věcí je nyní Walter Pöltner, který na ministerstvu už působil v pozici vysokého úředníka.

Stracheho na postu vicekancléře nahradil ministr financí Löger. Kompetence v oblasti sportu a veřejné služby, které dosud náležely vicekancléři, převezme ministryně pro otázky rodiny Juliane Bognerová-Straussová (ÖVP).

Za FPÖ zůstává ve vládě jen šéfka diplomacie

Nové obsazení vládních postů bylo nutné poté, co Kurz odvolal Kickla a následně na vlastní žádost vládu opustili i ostatní ministři z FPÖ. Ve vládě, která má zemi po rozpadu koalice lidovců a svobodných dovést k předčasným volbám, zůstává nestranická ministryně zahraničí Karin Kneisslová, již do kabinetu vyslala FPÖ.

Rakousko se ocitlo ve vládní krizi poté, co německý týdeník Der Spiegel a deník Süddeutsche Zeitung minulý pátek zveřejnily video, zachycující tehdejšího šéfa svobodných Stracheho před parlamentními volbami v roce 2017 při možném korupčním jednání. Strache na nahrávce hovoří s domnělou příbuznou ruského oligarchy mimo jiné o přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc.

Tajemník SPÖ Thomas Drozda oznámil, že strana podá žalobu na kancléře Kurze, protože několikrát sociální demokraty nařkl, že video nastražili právě oni, konkrétně jejich bývalý izraelský poradce Tal Silberstein. Například v rozhovoru s deníkem Kronen Zeitung Kurz řekl, že sociální demokracie v předvolebních kampaních opakovaně Silbersteina pověřovala „organizováním právě takových akcí s cílem odstavit politické soupeře“.

Už rakouskou předvolební kampaň v roce 2017 přitom poznamenala aféra s falešnými facebookovými profily, které měly očernit favorita voleb Kurze a které pocházely z okruhu Silbersteina. Sociální demokraté zase vinili tehdejšího Kurzova mluvčího z pokusu o uplácení a špionáž.