V Brně začali mrazit ženská vajíčka tekutým dusíkem, jsou první v Česku

  14:34
Novou unikátní metodu mrazení ženských vajíček začala používat jako první v Česku brněnská reprodukční klinika Reprofit. Lékaři je zmrazí přímým ponořením do tekutého dusíku.

Podle expertů je tento postup spolehlivější než dosavadní způsoby a při použití vajíček k oplodnění hrozí nižší riziko poškození budoucího plodu.

Zmrazit vajíčka, odborně oocyty, si nechávají hlavně ženy, které odkládají své těhotenství do pozdějšího věku, ale i ty, jež čeká například onkologická léčba. Později je mohou použít k oplodnění.

Doposud se vajíčka mrazila nepřímo. „Museli jsme přesvědčit Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby udělil povolení. Na klinice v Ostravě jsme rok porovnávali obě metody u více než 900 oocytů. Výsledky prokázaly až o 50 procent vyšší spolehlivost a lepší kvalitu vajíček po rozmrazení. Těm, kteří potřebují uchovat naději na své budoucí potomstvo několik let živou, s novým způsobem nabízíme menší riziko poškození,“ řekl Jonáš Vokřál, ředitel klinik Reprofit v Brně a Ostravě.

Uchování oocytů zamrazením je podle embryoložky Martiny Filové jedna z technicky nejnáročnějších metod v asistované reprodukci.

„Lidské vajíčko je velká buňka s vysokým obsahem vody. Při zamrazování vytváří voda krystalky ledu, které mohou vajíčko nevratně poškodit. Proto se molekuly vody opatrně nahrazují látkami, jež mají schopnost za extrémně nízkých teplot tuhnout a nezvětšují přitom svůj objem,“ vysvětlila Filová.

Tato metoda je běžná v zahraničí, v Česku se jí kliniky prozatím vyhýbaly kvůli obavě o znečištění vajíček. Tu však studie vyvrátila.

Pokud se žena rozhodne svá vajíčka zamrazit, čeká ji proces, na jehož konci lékaři odeberou v průměru pět až dvanáct vajíček. „Na rozdíl od milionů mužských spermií se u žen každé vajíčko počítá, a proto je tak důležité, aby se v kryokomoře uchovaly v dobré kondici ideálně úplně všechny odebrané oocyty,“ poznamenal Vokřál.

Vajíčka i mužské spermie vydrží po zmrazení až desítky let. Pak je páry mohou využít k oplodnění.