Dnes Úterý - oblacno 10°C
Zítra Středa - obcasny-dest 10°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Za vraždu v Praze-Košířích potvrdil Nejvyšší soud 10 let vězení
Ilustrační foto: Freeimages.com

Za vraždu v Praze-Košířích potvrdil Nejvyšší soud 10 let vězení

Za zastřelení kolemjdoucího mladíka v pražském parku v Košířích si varhaník Jiří Čipera s konečnou platností odpyká deset let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, řekla dnes ČTK Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.

Čipera u soudů tvrdil, že se při nočním incidentu jen bránil napadení. Pozůstalým musí uhradit 600 000 korun za způsobenou újmu.

S pětadvacetiletým pozdním chodcem se Čipera setkal kolem půlnoci z 21. na 22. října 2016 v zeleni mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou. Vracel se z restaurace a podle soudního znalce byl mírně opilý, což hudebník popíral – podle jeho verze mu bylo špatně z jídla.

Co přesně se na místě odehrálo, není zcela zřejmé, protože u incidentu nebyli žádní svědci. Setkání ale skončilo tím, že Čipera na mladíka vystřelil a zasáhl ho do srdce. Muž na místě zemřel. Podle pravomocného verdiktu je možné, že se dostali do slovního konfliktu nebo do strkanice.

Jeden z lidí, kteří později objevili tělo, zastřeleného okradl, a policisté proto měli obtíže s určením totožnosti mrtvého. Čiperu dopadli v únoru následujícího roku.

Obžalovaný u pražských soudu tvrdil, že svou zbraň v parku jen náhodou a k vlastnímu překvapení nahmatal v kapse kabátu. Policii přitom původně řekl, že do parku vstupoval s pistolí v ruce, protože měl strach.

„Já se domnívám, že se v žádném případě nemohlo jednat o vraždu. Šlo o sebeobranu. Pod pojmem vražda si představuju zcela něco jiného," prohlásil u odvolacího soudu. Zároveň uvedl, že si na událost nepamatuje a vedle „střípků vzpomínek" si vybavuje jen děs a hrůzu.


Autor: ČTK

V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

19. dubna 2024 v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Záměnu pacientek na Bulovce vyšetřuje policie jako ublížení na zdraví

29. března 2024 v 19:07

Záměnu pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka (FNB), kvůli které jedna z nich potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to v pátek uvedla policie. Oznámila také, že ji dnes kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci...

Další články
Nahoru