Ze Hry o trůny k sociálním sítím. Aplikace Daisie představitelky Aryi Stark nabírá přes 2 miliony dolarů

Filip HouskaFilip Houska

Maisie-Williams
0Zobrazit komentáře

Nadvládu nad sociálními sítěmi – alespoň co do počtu aktivních uživatelů – již dlouhou dobu drží Facebook, respektive Instagram, který byl firmou Marka Zuckerberga koupen před více než sedmi lety. Může se tak zdát, že z pomyslného trůnu tuto dvojici nemůže výhledově nic sesadit. Na druhou stranu kdo jiný by o uchopení moci mohl lépe bojovat než jedna z klíčových postav seriálového fenoménu Hra o trůny, která přibližně před rokem spustila novou sociální síť pro kreativce pod názvem Daisie. Jde o Maisie Williams, britskou herečku a především představitelku Aryi Stark.

Cíl byl od počátku poměrně jasný: nabídnout uživatelům něco, co svým způsobem bude vycházet z Instagramu, ale přidá prvky, díky nimž se od této masově oblíbené sociálně-mediální sítě dokáže odlišit. A to se povedlo. Daisie, která je dostupná na desktopových platformách a iOS, spočívá zejména v poskytování digitálního prostoru, ve kterém se mohou sdílet různé nápady, koncepty a obecně kreativní díla, z nichž se ostatní mohou inspirovat, ale také na nich mohou vzájemně spolupracovat. Ať už jde o oblast designu, hudby, fotografií, literatury nebo módy.

daisie-ios

Tradiční pojetí sociálních sítí Daisie mění i absencí lajků, respektive jakýchkoliv povrchních forem vyjádření zalíbenosti v daném obsahu, k nimž se uživatelé mnohdy až nebezpečně upínají. Podle Maisie se totiž jedná o jakousi „soutěž za honbou co největšího počtu sledujících“, což má zabíjet podstatu kreativní spolupráce. Proto Daisie funguje na bázi takzvaných řetězců (chains), které slouží jako skutečné vyjádření zainteresovanosti v daném projektu.

Podobných věcí, které se odlišují od tradičních hráčů, je uvnitř služby celá řada. Jen samotné rozhraní mobilní aplikace, které před pár týdny změnilo svůj původní „instagramový“ vzhled na podobu moderního portfolia v jednoduchém černo-bílém nádechu, tomu výrazně napovídá. Proto se naskýtá logická otázka: může takový produkt ohrozit téměř neotřesitelnou konkurenci v podobě Instagramu, Facebooku nebo Pinterestu? Ukazuje se, že alespoň zčásti ano. A věří tomu především investoři.

daisie4

Filmový producent Dom Santry a Maisie Williams, klíčová dvojka pro založení Daisie

Startup totiž úspěšně uzavřel seed investici ve výši 2,5 milionu dolarů (zhruba 58 milionů korun), o níž se postaraly respektované zahraniční fondy jako Founders Fund (1,5 milionu dolarů), 8VC, Kleiner Perkins nebo Shrug Capital, přičemž minimálně 500 tisíc dolarů putovalo z kapes samotné Maisie, spoluzakladatele Doma Santryho a jejich přátel a rodiny. Díky těmto prostředkům pak Daisie může lépe pečovat o svou přibližně 100tisícovou základnu uživatelů, kterou aplikace získala přibližně jedenáct dní po svém oficiálním spuštění pro veřejnost (8. května).

Výrazněji se rozšířil i tým, který z původních pěti členů nově čítá osmnáct jedinců, kteří byli najati z firem jako Microsoft, BBC a dalších. Vysoce důležitým aspektem je samozřejmě také širší globální expanze: Daisie je momentálně nejpopulárnější v domovském Londýně, nicméně Maisie se chce výhledově zaměřovat na další města jako New York, Los Angeles nebo Berlín, jenž kreativitou lidí taktéž hýří.

daisie-desktop

Redesignem prošla i desktopová verze

Na celé věci je zajímavé také to, že Daisie nemusí být jen pouhou službou, do které se budou registrovat uživatelé s kreativními choutky. Maisie má v rukávu také vlastní produkční studio Daisy Chain Productions, které slouží jako agentura pro hledání nových talentů s cílem produkovat originální videa a filmy.

To může být zajímavá cesta, jelikož Maisie i Dom mají s filmovým průmyslem bohaté zkušenosti a zájem veřejnosti o takový typ obsahu stále roste. Dost možná tak Daisie může sloužit i jako směr pro ostatní, jak se angažovat do větších projektů pod taktovkou samotné představitelky Aryi Stark.

Foto: Daisie

Diskuze (0)

Novinka

Anonym