Spolupráci s Huawei přerušil britský ARM. Čínské firmě hrozí, že bude bez čipů

Britský vývojář čipů ARM ve středu uvedl, že pozastaví veškerý svůj byznys s čínskou firmou Huawei. Podřizuje se tak nejnovější americké regulaci, která čínského výrobce mobilů dala na černou listinu, aby ho odřízla od technologie z USA. V pondělí již oznámila americká společnost Google, že se chystá firmě Huawei omezit používání svého operačního systému Android.

Televize BBC uvedla, že ARM instruovala všechny své zaměstnance, aby přerušili „aktivní smlouvy, technickou podporu či nevyřízené zakázky“ s firmou Huawei a jejími pobočkami. ARM v interním memorandu dodala, že ve svých výrobcích využívá technologii amerického původu. Huawei tak hrozí, že nebude mít čipy pro nové telefony. 

Firma Huawei označila kroky ARM za politicky motivované, uvedla agentura Reuters. BBC doplnila, že ARM je vlastněná japonskou Softbank. 

Produkty od ARM jsou základem většiny procesorů pro mobilní přístroje na celém světě. Huawei, stejně jako Apple nebo výrobci čipů, jako je Qualcomm, využívá architekturu ARM ve svých procesorech pro chytré telefony, uvedla agentura ČTK. Má také licenci na grafickou technologii firmy.

Jak nahradit výrobky firmy ARM?

Britský ekonomický list FT na svém webu uvedl, že rozhodnutí ARM může vykolejit plány firmy Huawei na výrobu vlastních čipů.

Huawei totiž plánoval zvýšit produkci svých čipů. A to zejména po zprávách, že by mohl být odříznut od procesorů, které mu mj. dodávají americké firmy Qualcom a Intel. Jednotka Huaweie na vývoj čipů zaměstnává podle FT sedm tisíc pracovníků a produkuje různé procesory, z nichž většina je pak vyráběna firmou TSMC na Tchaj-wanu.

Jenže tento vývoj výrazně závisí na technologii od britské firmy ARM. A ta zase využívá technologii amerického původu, čímž spadá pod novou Trumpovu regulaci. Někteří odborníci řekli FT, že výroba firmy ARM je nahraditelná jen při vynaložení vysokých nákladů a ještě by to trvalo roky. 

Podle dřívějších zpráv agentury Bloomberg zvažují zmrazení dodávek pro Huawei i velké americké firmy, například Intel, Qualcomm nebo Broadcom.

Největší britský mobilní operátor, společnost EE (vlastní ji telekomunikační gigant BT) , ve středu uvedl, že zatím nebude nabízet 5G smartphony od firmy Huawei. A to do té doby, než se nejistota kolem nich vyřeší, aby EE mohla jejich kupcům zajistit dlouhodobou jistotu. EE proto nyní jedná s Huaweiem a Googlem, jak dál postupovat. 

Firma Huawei je považována za lídra v 5G sítích. Čelí však rostoucímu tlaku ze strany západních zemí hlavně v souvislosti s možnými riziky vyplývajícími z používání jejích produktů v mobilních sítích 5G nové generace. Několik států včetně USA se obává, aby Peking nevyužíval zařízení Huawei ke špehování.