basketbal

Mistrovství české republiky kadetů v basketbalu - Ohlédnutí týmu SAM Brno

Ve dnech 11.-12.5.2019 se konalo historicky první Mistrovství české republiky kadetů v basketbalu. Organizačně je zaštiťoval tým SAM Brno, který se probojoval až do finále, a jehož je společnost ForActiv.cz partnerem. A i když nakonec brněnským kadetům prvenství uniklo, neudělali sobě ani svým trenérům ostudu - právem získali krásné druhé místo.  S panem Pavlem Vyroubalem z týmu SAM jsme si pak krátce povídali o tom, jaké probíhala příprava, a jak proběhlé Mistrovství hodnotí.

Mistrovství české republiky kadetů v basketbalu - Ohlédnutí týmu SAM Brno

Jak dlouho vůbec příprava trvala a kolik lidí se na ní celkem podílelo?

Vzhledem k termínům play-off, kdy jsme sérii hranou na tři vítězná utkání vyhráli v nejkratším možném čase (3:0) a tedy bylo jasné, že budeme MČR pořádat, jsme na přípravu měli celkem 13 dní, z toho 8 pracovních. Základní přípravu jsme zvládli ve třech a na vlastním průběhu se pak podílelo cca 14 lidí.

Hala Morenda byla zcela naplněná, byla skvělá atmosféra – čekali jste takovou účast?

Očekávali jsme zvýšený zájem diváků, protože v Brně MČR kadetů ještě nikdy nebylo. Ale docela nás překvapilo, že už na našem semifinále a hlavně pak na finále byla atmosféra až tak bouřlivá, že se jí kluci zalekli. Hala na finále byla zaplněná do posledního místa (diváci seděli i na schodech a byla plná i VIP zóna na galerii) a to jsme si dopředu úplně představit nedovedli.

Co se týče zápasu – kluci se rvali jako lvi, až jsem koukal, s jakým nasazením a energií do toho ze začátku šli. Co se přihodilo, že jim to v druhé půli nevyšlo?

Přestali jsme proměňovat volné střely jak z dlouhé vzdálenosti, tak i pokusy z bezprostřední blízkosti. Jakmile se soupeř dostal do většího vedení, tak jsme při našem střeleckém trápení už nenašli síly na obrat. Přidali jsme k tomu také nedodržování některých taktických pravidel v obraně a výsledek druhé půle byl na světě. Celkově prohru ve finále přičítám i nezkušenosti hráčů, pro které to bylo první velké mládežnické extraligové mistrovství, navíc před plnou domácí halou. Nemůžeme jim to mít však za zlé, protože tlak na ně byl opravdu velký. Soupeř (Písek) minulý rok byl v roli pořadatele tohoto vrcholu sezóny a někteří kluci, kteří jejich tým tento rok táhli, již tedy atmosféru této akce zažili minulý rok a uměli si s tím psychicky lépe poradit.

Prohra ale ke sportu patří a hlavně, stříbrná medaile je obrovský úspěch, ke kterému je třeba gratulovat. Tak doufejme, že už opadl smutek?

Děkujeme, smutek už samozřejmě opadl. Před sezónou jsme ze začátku ani nepomýšleli na medailové umístění, natož na první místo po základní části a privilegium pořádat MČR poprvé v Brně. Sezónu tedy hodnotíme jako velmi úspěšnou, i když jí chybí ta třešnička na dortu v podobě titulu. V konečném důsledku však může být druhé místo i lepší. Kluci dostali pořádný impuls do další práce, protože před sebou mají ještě minimálně dva roky v mládežnickém basketbalu. Věříme, že si ještě finále budou chtít v budoucnu zopakovat, potenciál na to mají.

Jaké máte plány na další období? Jsou nějaké další turnaje, na které se chystáte?

Momentálně už jsme zpět v hale a chystáme se na baráž o extraligu U19, kde sezóna bohužel nedopadla úplně šťastně. Před začátkem soutěže nám odešlo pár kluků základní rotace do zahraničí, a tak prostor dostávali především mladší kluci, kteří plnohodnotně zatím patřili pouze do kategorie U17. Tím pádem také nemohli odehrát všechna utkání extraligy U19, protože potřebovali nějaký prostor pro regeneraci. Nemohli jsme kluky nechat hrát po celou sezónu každý víkend dvě utkání prakticky bez pauzy. Výsledkově tomu bohužel odpovídalo místo, které nás posunulo do baráže. Nicméně kluci sbírali celý rok zkušenosti proti starší hráčům nejvyšší úrovně, a tak věříme, že budeme na baráž dobře připraveni.

Co se týče prostředí, kde fungujete – vyhovuje vám hala Morenda kapacitně a zázemím? Je něco, co byste v tomto směru rádi zlepšili.

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. V hale Morenda se na trénincích a zápasech v současnosti střídá celkem 5 klubů, což je na její kapacitu a zázemí mnoho. Vzhledem k tomu, že náš klub funguje 13 let a je součástí systému výchovy talentované mládeže (STM) a má statut Sportovního střediska a Sportovního centra ČBF, bylo by pro naši činnost určitě lepší, kdybychom mohli být v hale jako jediný klub a tím mít možnost tréninkové procesy více zintenzivnit a zefektivnit a samozřejmě mít tak volnější ruce jak v organizaci veškeré činnosti, tak i v procesech regenerace a rehabilitace hráčů, které by pak bylo možné realizovat na této hale. Aktuálně totiž naše tréninkové a ostatní, s tím spojené procesy, probíhají na 4 halách po Brně a mistrovské zápasy se odehrávají ve 3 z nich. Tím je samozřejmě logistika a organizace činnosti zbytečně náročná.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Foto: SAM BŠM Brno

Stránky turnaje: http://u17mcr.turnajbrno.cz/

[gallery ids="5743,5744,5745,5746,5747,5748,5749"]