Reportáže pro děti. Rádio Junior v červnu odvysílá sérii k mediální výchově

Rádio Junior Českého rozhlasu v červnu spouští projekt, kterým chce podpořit mediální výchovu školáků. Společně s autorkou reportážních pohádek a redaktorkou Českého rozhlasu Michaelou Veteškovou od 3. června do 14. června nasazuje sérii deseti reportáží o práci novinářů s názvem Dílna malého novináře.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Program si pro návštěvníky připravilo i Rádio Junior

Rádio Junior odvysílá v červnu sérii věnovanou mediální výchově dětí. | Foto: Český rozhlas

Nápad na vytvoření reportážní série přišel při besedách s dětmi, na kterých Michaela Vetešková představovala svou nejnovější knihu reportážních pohádek Jak maminka vyprávěla o 20. století.

Spisovatelka si na setkáních s dětmi hrála na malé reportéry. „Rozmlouvali jsme spolu, učili se držet mikrofon a ten, kdo měl odvahu, natočil rozhovor třeba se svým spolužákem nebo paní učitelkou. Některé záznamy byly tak skvělé, že mi přišlo líto je jen tak vyhodit a přetvořila jsem je v něco, co mi v této době dává smysl,“ popisuje Michaela Vetešková vznik reportážní série.

‚Novinář rozhlasuje zprávy‘

Český rozhlas slaví 96. narozeniny. Nabízí prohlídku budovy i koncerty s Langerovou a Tata Bojs

Číst článek

Reportáže jsou postavené na výpovědích dětí. Žáci prvního stupně základních škol popisují, jak si představují svět v médiích i co si myslí o práci novinářů. „Novinář v rozhlase vlastně rozhlasuje zprávy v rádiu,“ vysvětloval jeden z žáků ze základní školy v Plzni. „Já si myslím, že správný rozhlasový novinář musí umět mluvit, aby mu lidi rozuměli a aby nekoktal a nebál se toho,“ dodalo další z dětí.

Dětské výpovědi pak v reportážích doplňují přímo novináři z Českého rozhlasu, kteří věci uvádí na pravou míru. „Zprávař by měl mít přehled o tom, co se děje doma i ve světě. Pak už je to hra se slovy i intonací, protože ve zpravodajství je důležité umět zprávu i správně přečíst tak, aby tomu posluchač rozuměl hned napoprvé,“ vysvětlovala například v jednom díle redaktorka Kateřina Causidisová.

Co školáci potřebují

Vzniklé materiály by měly posloužit jako vzdělávací materiál pro samotné děti v rámci mediální výchovy. „Dílna malého novináře přesně zapadá do současného směřování Rádia Junior, a hlavně je to něco, co dnešní školáci potřebují. Je skvělé, že oni sami dostávají v reportážích prostor a že natáčení zní skutečně autenticky,“ doplnil šéfredaktor Rádia Junior Tomáš Vacek.

Každá reportáž trvá zhruba tři minuty a zaměřuje se primárně na žáky prvního stupně základních škol. Rádio Junior bude tuto desetidílnou sérii vysílat od 3. do 14. června.

anj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme