skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Rukola V Květináči? Vypěstujte Si Ji Doma

Rukola v květináči? Vypěstujte si ji doma

Někdo ji miluje, jinému zase přijde hořká a trpká. Komu ale záleží na tom, aby do těla dostal řadu vitamínů, rukolu má ve svém jídelníčku pravidelně. Tahle brukvovitá rostlina, která stojí v řadě mezi řeřichou, ředkvičkami a kedlubnami, je nabitá vitamíny A, B, C, E a K, dále bílkovinami, sacharidy, vlákninou, vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem, omega-3 a omega-6 kyselinami, luteinem, a navíc betakarotenem, po kterém se ještě dobře opálíte.

Rukola nebo roketa – po čem sáhnout?

Možná vás překvapí, že na většině míst nabízejí semínka rukoly pod názvem roketa setá. Jedná se totiž o rostlinu, které má latinský název Eruca sativa a trochu jinou chuť než normální rukola. Listy jsou navíc bez typického vykrojení.

Pravou rukolu – tu s vykrojenými listy a nahořklou chutí – hledejte pod latinským názvem Rucola selvatica nebo anglickým wild rucola. Pravděpodobně s tím ale budete mít v našich končinách problém, neboť se zde nepěstuje a sehnat její semínka bude trochu složitější.

Aby se vaše rukola měla jako ve vatě

S rukolou si můžete vykouzlit lahodný salát.Pokud začnete s pěstováním od semínek, pořiďte jim buničitou vatu. Položte ji na tácek nebo talíř, navlhčete vodou a rovnoměrně posypte semínky rukoly. Ale pozor: vata se semínky nesmí vyschnout, jinak už nevyklíčí. Na světlém a teplém místě, třeba na okenním parapetu, kam míří slunce, se prvních klíčků při správném zavlažování dočkáte už za pár dní. Po 14 dnech budete mít k dispozici lístky rukoly.

Rukolu klidně pěstujte v květináči nebo truhlíku. Sazeničkám dopřejte kvalitní substrát, který pravidelně zvlhčujte, abyste mohli už za 6 týdnů sklízet.

Jděte na to hydroponicky

Hydroponie je u nás ve Speciálním Zahradnictví denním chlebem. A tak máme ověřeno, že rukolu snadno vypěstujete i hydroponicky, tedy bez hlíny. Jde to s rajčaty, okurkami, fazolemi, ředkvičkami, hráškem, jahodami, borůvkami, malinami, bylinkami a s rukolou jakbysmet.

Díky hydroponickému pěstování snadno zajistíte rostlině správný přísun živin. Ta se vám odvděčí rychlejší a nádhernou úrodou. S hydroponií se navíc vyhnete škůdcům a chorobám. A tady jsou další výhody hydroponického pěstování (nejen) rukoly:

  • rostliny dostávají živiny pravidelně a v přesných dávkách, které jim svědčí;
  • zelenina, ovoce i byliny mají vyšší obsah vitamínů a minerálů, než by získaly z půdy;
  • na první pohled je znát lepší vitalita rostlin, vidíte i stav kořenů, na které budete rozprašovat živiny;
  • ani za velkého vedra rostliny nevyžadují časté zalévání, nezasychají;
  • hydroponická zahrada nevyžaduje moc prostoru ani vašeho času;
  • hydroponický systém je sterilní;
  • pěstování se obejde bez pesticidů;
  • budete sklízet čistou a od hlíny neumazanou úrodu.

Hydroponie a rukola v praxi

Rozhodli jste se pro hydroponické pěstování rukoly? Pak klidně začněte už se semínky. Uložte je na měkkou savou podložku, kterou pořádně provlhčíte. Na mokrou podložku rovnoměrně rozsypte semínka a nechte je vyklíčit. Za 14 dní už byste měli mít po ruce sazeničky, pro které si připravte hydroponický systém. Anebo si rovnou kupte sazeničky v zahradnictví, zbavte je hlíny, kořeny properte v čisté vodě a poškozené kousky odstraňte.

Rukola se skvěle hodí i k masu.

Podívejme se, co budete na hydroponické pěstování rukoly potřebovat:

  1. Vnitřní nádoba a vnější nádoba – vnitřní nádobka musí mít otvory na dně i na bocích. Tudy budou kořeny dále prorůstat k živnému roztoku do vnější nádoby, kterou může být třeba keramický ozdobný květináč.
  2. Nezapomeňte na sterilní substrát, například vermikulit, keramzit nebo perlit. Dobře poslouží i polystyren. Tímto substrátem šetřete, jde jen o to, aby rostlinu upevnil, nechal jí přísun vzduchu a zároveň cestu k živnému roztoku.
  3. Živný roztok – tady se nevyplácí experimentovat. Raději rovnou pořiďte kvalitní hnojivo, které je určené výhradně pro hydroponické pěstování. Mívá pH 5–6 a vyvážený poměr živin.

Rostlinu nechte zesílit, neumísťujte ji hned na sluníčko, ale spíš do klidu a stínu. Pravidelně rukole dolévejte vodu tak, aby kořeny kolem kořenového krčku byly nad vodou a dostával se k nim kyslík. Občas dejte vodu úplně novou. Živiny dodávejte vždy po 2–3 týdnech.

Práci si usnadníte pořízením hydroponického systému, který byl vyvinutý přímo pro pěstování v domácích podmínkách.

Kam s rukolou

Až sklidíte svou první podomácku vypěstovanou rukolu, vyzkoušejte ji s rajčaty a balsamicem. Zelené lístky si ve formě pesta dokonale rozumí také s raviolami nebo s těstovinami. A jak na pesto? Tady máte recept:

Nasekejte najemno 200 g rukoly, stroužek česneku, 1 polévkovou lžíci kaparů. Přimíchejte 10 lžic panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl a pepř podle chuti. Vše můžete společně rozmixovat. Doporučujeme směs nechat uležet v lednici do druhého dne. Smíchejte s těstovinami, užijte si luxusní večeři a pokračujte v pěstování, ať si takovou dobrotu dopřejete častěji.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat