Lídři pro eurovolby se utkali v Praze a nabídli své recepty na lepší Evropskou unii

© EURACTIV.cz

V jedné z posledních debat před volbami do Evropského parlamentu se na pódiu střetli zástupci devíti stran, které mají podle průzkumů šanci překročit 5% hranici a získat křeslo v Evropském parlamentu. Zaznívaly argumenty ve prospěch EU, ale i ostrá kritika vůči jejímu fungování.

Předvolební debatu lídrů kandidátních stan uspořádala Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Aktuálně.cz a EURACTIV.cz.

„[EU] se musí angažovat tam, kde na to jednotlivé členské státy nestačí – bezpečnost, klima nebo také nárůst vlivu nadnárodních korporací,“ nechal se slyšet lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda, který zároveň zkritizoval schopnost Unie komunikovat. Podpořil zavedení hlasování kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti v oblasti zahraniční politiky, ale pouze u méně konfliktních témat typu humanitární pomoci. V otázce řešení migrační krize v posledních letech upozornil na to, že unijní instituce doháněly to, co zanedbaly členské státy. Z 90 % mají podle něj migrační a azylovou politiku ve svých rukách, ale na velkou vlnu migrantů nebyly připravené. Jednou z priorit lidovců je přátelštější přístup Unie k rodinné politice, protože dle Svobodových slov evropská populace vymírá, což bude do budoucna velký problém.

Přehled českých politických stran: KDU-ČSL

KDU-ČSL se v Evropském parlamentu řadí k Evropské lidové straně (EPP). Ve volbách v roce 2014 získala 9,95 % hlasů a tří poslanecké mandáty. V EPP chtějí křesťanští demokraté zůstat i v dalším volebním období.

Dita Charanzová, která do evropských voleb vede hnutí ANO, zopakovala známou větu premiéra Andreje Babiše: „EU je skvělý projekt“. Na druhou stranu ale upozornila, že „utekla od lidí“. Svou vizi budoucí EU proto shrnula do hesla „méně, ale lépe a se selským rozumem.“ Příkladem špatné praxe je podle ní legislativní návrh Evropské komise, který v jednom ze svých bodů řešil povinné ručení pro elektrokola. Na místo takových záležitostí by se EU podle Charanzové měla zaměřit zejména na bezpečnostní výzvy. Jako další prioritu pak uvedla dokončení jednotného vnitřního trhu a odstraňování překážek, které mezi s sebou členské státy v poslední době vytvářejí. Evropa by se podle ní také měla stát globálním hráčem.

Přehled českých politických stran: ANO

Hnutí ANO je v současné době nejsilnější politickou stranou v ČR. V evropských volbách v roce 2014 získalo hnutí 16,13 % hlasů a obsadilo čtyři křesla v Evropském parlamentu. Dva europoslanci se ale později rozhodli spolupráci s hnutím ukončit. Dosud …

Vystoupení České republiky z Unie a rozpad této formy evropské spolupráce jako jediný z přítomných prosazoval lídr kandidátky SPD Ivan David, což se promítalo do všech jeho odpovědí. „Je zřejmé, že EU se posunuje čím dál více k centralizaci, k unitárnímu státu, kde se stále více pravomocí přenáší do centra a stále méně mají jednotlivé národní státy,“ uvedl. Součástí „přeformátování“ EU by podle něj mělo být zastavení zmíněného procesu. „Zejména u menších zemí se zájmy daleko méně promítají do toho, co EU činí,“ podělil se o pohled své strany David.

Přehled českých politických stran: SPD

SPD nyní nemá zástupce v Evropském parlamentu. Patří do pravicové euroskeptické evropské strany Hnutí pro Evropu národů a svobody, jejíž prodlouženou rukou v Evropském parlamentu je v současnosti frakce Evropa národů a svobody.

Lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja oproti tomu podpořil myšlenku přiblížení Evropské unie českým občanům. EU by podle něj měla být zejména srozumitelnější a transparentnější. „Budeme komunikovat s občany a propojíme českou a evropskou politickou scénu tak, aby lidem dávala smysl,“ uvedl Kolaja. EU by se podle něj měla v budoucnu soustředit na boj proti daňovým únikům, ale i klimatickým změnám, ve kterém by se měla stát inspirací pro další části světa podobně jako v prosazování lidských práv a respektu k člověku. Mezi konkrétními prioritami Pirátů pak zmínil omezení fosilních paliv, ale také zastropování dotací velkým zemědělským koncernům. Co se týče institucionální roviny, Kolaja se vyslovil například pro upravení procedur v Evropském parlamentu tak, aby bylo lépe dohledatelné, jak jednotliví europoslanci hlasují.

Přehled českých politických stran: Piráti

Piráti nyní nemají zástupce v Evropském parlamentu. O zisk křesel sice usilovali již v roce 2014, nepodařilo se jim však překročit 5% hranici. Pokud se do europarlamentu tentokrát dostanou, mohou se připojit k frakci Zelených nebo k zatím neznámé nové formaci.

Koalici Spojenců pro Evropu, které tvoří strana TOP 09, Starostové a nezávislý (STAN) a strana Zelených, reprezentoval na debatě volební lídr STAN Stanislav Polčák. Ten upozornil, že základní vztahy panující v rámci EU jsou ukotvené v rámci deset let staré Lisabonské smlouvy. „Nechceme EU rozkolísávat zásadní reformou,“ vysvětlil Polčák. I on však požaduje dvě změny ve fungování EU. Zaprvé by měl podle něj zesílit vliv národních parlamentů, které by podle něj měly mít možnost udělovat tzv. „červené karty“. Jako druhou požadovanou změnu uvedl „legislativní střídmost“, tedy aby EU „neřešila marginálie“. Zaměřit by se měla spíše na klíčové oblasti, mezi kterými by měla být i ochrana společných evropských hodnot.

Přehled českých politických stran: Spojenci pro Evropu

Koalici Spojenců pro Evropu tvoří TOP 09 a STAN s podporou Zelených. Europoslanci TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN) patří v EP do frakce EPP. Společně kandidovali již v roce 2014, kdy získali 15,95 % hlasů a čtyři mandáty.

Jednička na kandidátce nového hnutí HLAS Pavel Telička v části debaty věnované dosavadnímu vlivu Čechů v EP připomněl, že podle nezávislých analýz to byl právě on a dvojka na kandidátce hnutí Petr Ježek, kdo se umístili mezi první dvacítkou nejaktivnějších europoslanců. Při diskusi o potenciální reformě Unie upozornil na to, že europoslanci nemají vliv na to, jestli bude EU reformována či nikoliv, jedná se o pravomoc na mezivládní úrovni. „Nebalamuťme lidi, říkejme, co konkrétního můžeme měnit v legislativě k lepšímu v oblastech jako globální oteplování, bezpečnost, rozvoj vnitřního trhu, rovnost v celé řadě oblastí… […] Tyto věci můžeme ovlivňovat, ale to není o reformě Evropské unie. Za „téma všech témat“, kterým by budoucí EU měla dát prioritu, označil boj s klimatickými změnami.

Přehled českých politických stran: Hlas

Hnutí HLAS je na české politické scéně nováčkem.  Zakladatelem je místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který by chtěl své nové uskupení v případě úspěchu začlenit do frakce ALDE či nově vznikající liberální skupiny kolem hnutí En Marche francouzského prezidenta Macrona.

Podle Kateřiny Konečné, která je jedničkou kandidátky KSČM, by měla být v budoucnu posílena role Evropského parlamentu. „Je ostuda, že je to [Evropský parlament] snad jediný parlament na světě, který nemá legislativní pravomoc,“ uvedla Konečná. Na druhou stranu uznala, že europoslanci do reformy EU nemohou přímo zasahovat. Připomněla ale dokument přijatý Evropským parlamentem, který nastiňuje, jak by měla reforma podle europoslanců vypadat. „Brexit nám ukázal, že takto nemůžeme fungovat dál,“ uvedla k budoucnosti EU europoslankyně. Jako jednu z potřebných změn vidí v posílení tzv. evropské občanské iniciativy, „aby mohli občané rozhodovat o tom, co se v EU děje, i mimo volby,“ dodala.

Přehled českých politických stran: KSČM

KSČM je v Evropském parlamentu součástí frakce Evropské sjednocené levice – severské zelené levice (GUE/NGL). Ve volbách v roce 2014 získala 10,98 % hlasů a tři mandáty. Letos jde do voleb v koalici s menšími levicovými stranami.

Do debaty o reformě EU přispěl i volební lídr ČSSD Pavel Poc. Podle něj by měla Evropská unie zejména změnit kurs ve vedení a směřování politiky, a to směrem k posilování sociální Evropy. EU by také měla být schopná čelit globálním výzvám, zejména těm, které přicházejí v souvislosti se změnami klimatu, dále by měla být schopna zvládat migraci a bezpečnostní výzvy. „Evropa bez nerovností, férová Evropa, právě to chce ČSSD,“ prohlásil Poc na závěr předvolební debaty lídrů. Upozornil také na hrozby vyplývající z prohlubujících se nerovností napříč EU, které mohou podle jeho slov vést k roztrhání Evropské unie.

Přehled českých politických stran: ČSSD

ČSSD se v rámci frakcí Evropského parlamentu řadí k Progresivní alianci socialistů a demokratů (S&D). Ve volbách v roce 2014 získala 14,17 % hlasů a čtyři poslanecké mandáty.

Svou představu o budoucnosti EU představila při debatě i hlavní opoziční síla. „ODS chce takovou Evropskou unii, která nebude řešit výzvy 21. století padesát let starými federalistickými recepty […] EU, která bude štíhlejší, pružnější, chcete-li vícerychlostní,“ řekl současný vedoucí kandidát frakce ECR Jan Zahradil. Unie podle něj musí najít novou rovnováhu mezi národní a evropskou úrovní, kde si Evropská komise nebude hrát na „vládu“, a bude více méně pouze sloužit státům. Na rozdíl od některých svých kolegů se také vyjádřil proti nahrazování jednomyslného hlasování kvalifikovanou většinou, a to především v otázce zahraniční politiky. Významná role EU podle něj leží naopak v obchodní politice. „Věřím v propojování trhů, tam by EU mohla být pionýrem, dohoda s Japonskem je největší na světě a pokryje 30 % světového HDP,“ uvedl lídr kandidátky občanských demokratů.

Přehled českých politických stran: ODS

ODS je nejsilnější opoziční stranou na české politické scéně. V evropských volbách v roce 2014 získala 7,67 % hlasů a obsadila dvě křesla v Evropském parlamentu. ODS stála u zrodu frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Kalendář