Tisíce včel uhynuly včelařům na Ostravsku. Podle nich za to může postřik na řepku

Na stovky tisíc korun odhadují škody včelaři ze Šenova u Ostravy. Uhynuly jim totiž tisíce včel. Chovatelé z otravy viní místního zemědělce. Ten měl provést postřik řepkových polí v noci, a aniž by kohokoli informoval, uvedla Česká televize. Krajská veterinární správa už masivní úhyn prošetřuje a odebrala potřebné vzorky.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

včely

Na stovky tisíc korun odhadují škody včelaři ze Šenova u Ostravy (ilustrační snímek) | Zdroj: Profimedia

Jedním z postižených včelařů je Tomáš Tureček. Tomu uhynulo mu kolem 15 tisíc včel. „Bezpochyby tyto včely, které hynuly, se musely kontaminovat na té řepce. Zemědělec potvrdil, že použil přípravek přímo v plném květu řepky,“ řekl včelař Českému rozhlasu Ostrava.

Chemické postřiky, řepka a sucho. V Česku ubývá včelstev, za dva roky se jejich počet snížil o 30 tisíc

Číst článek

Veterináři už byli na místě a odebrali vzorky potřebné k testování, potvrzuje Pavel Paciorek z Krajské veterinární správy.

„Odebraly se vzorky uhynulých včel, odebraly se vzorky těch plodin, na které byl postřik aplikován a vzorky směřují k vyšetření,“ řekl Paciorek.

Škoda stovky tisíc korun

Předseda šenovských včelařů Karel Lupa odhaduje škodu na stovky tisíc korun. Jedno včelstvo podle odborníků běžně vyprodukuje až třicet kilogramů medu, který se prodává za dvě stě korun za kilo. Med je ale podle včelařů kontaminovaný, takže ho nemůžou prodávat, ani vytočit, uvedla Česká televize.

„Od roku 1985, co dělám předsedu, tak nepamatuji takové úhyny, jak jsem viděl u některých včelařů. To víte, že jsou naštvaní, poněvadž při největším rozkvětu včelstev jsou takové úhyny,“ řekl předseda Českému rozhlasu Ostrava.

České včely loni vyprodukovaly nejméně medu za poslední čtyři roky. Jeho produkce klesla pod 9000 tun

Číst článek

Podle České televize měl zemědělec provést postřik v noci a bez informování včelařů. Ty přitom musí informovat minimálně 48 hodin předem.

Oznámené otravy

Sám zemědělec se k se k případu odmítl vyjádřit. Pokud se prokáže, že včely zabil pesticid, měla by škoda být uhrazena z pojištění zemědělce právě proti takovým událostem.

Státní veterinární správa dostane ročně oznámení asi o deseti otravách včelstev. Jde ovšem pouze o prokázané případy, otrav tak může být více. Ne vždy se totiž podaří prokázat, že viníkem je právě postřik polí.

Včelaři se kvůli úhynu chtějí mimořádně sejít příští týden. Příští týden mají mít také výsledky testů k dispozici veterináři.

Video zachycující umírající včely, které natočil včelař Tomáš Tureček:

Petr Dušek, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme