instagram @kitchenettehome

Kedlubnové zelí na cideru

Kedlubnové zelí na cideru

Tenhle recept znám dlouho, ale nějak nebyla příležitost ho sem přidat. Ale když  mě v Bille poprosili připravit nějaký recept z kedlubny, přišel jednoznačně jeho čas.

A i kdybyste ty kedlubny neměli, samozřejmě tento recept můžete aplikovat pouze na zelí bílé nebo červené. Prostě cider, jako i jiný alkohol, přidává každému jídlu takový úžasný závan nevšednosti a já ho v kuchyni miluju.

25 minut - 6 porcí
Kedlubnové zelí na cideru

Ingredience

  • 1 velká cibule

  • 3 lžíce ghí nebo sádla

  • 4 středně velké mladé kedlubny

  • 1/4 bílého zelí

  • 3 - 4 dcl jablečného cideru

  • 1 lžíce mouky nebo třeba mouky z červené čočky

  • mořská sůl

  • 3 lžíce jablečného octa, nebo podle chuti

  • třtinový cukr nebo javorový sirup na dochucení

Kedlubnové zelí na cideru

Postup

1.

1.  Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Kedlubny oloupejte a spolu se zelím nastrouhejte na jemné nudličky. Tuk ve větším hrnci se širokým dnem rozehřejte, přidejte cibuli, kmín, sůl a restujte do měkka.

2.

Přidejte kedlubnu, zelí, lehce zprudka osmahněte a podlijte trochou jablečného cideru. Počkejte až se odpaří a začne trochu karamelizovat a zase podlijte. Takto postupně podlévejte, až bude zelí i kedlubna hezky měkká, ale stále ještě lehce křupavá. Nyní za stálého míchání zlehka poprašte moukou, aby nevytvořila hrudky, pořádně promíchejte a případně ještě podlijte, aby šťáva vytvořila příjemnou emulzi.

3.

Nakonec přidejte jablečný ocet, oslaďte podle chuti a případně ještě posolte, tak aby bylo zelí příjemně sladko-kyselé. 

Kedlubnové zelí na cideru
Newsletter