Jak bojovat se suchem: Inteligentní systém závlah dávkuje vodu každé rostlině

V poslední době se začínají problémy s nedostatkem vody skloňovat ve všech pádech a palčivé téma se nevyhýbá ani naší zemi. Začít šetřit však můžeme sami – například ekologickou závlahou na zahrádce. Mnohá chytrá řešení jsou navíc oproti těm tradičním podstatně úspornější

23.05.2019 - redakce Víkend



Hydrologové již nyní varují, že se máme připravit na další rekordní sucho. A koho se loni dotkl zákaz napouštění bazénů či zalévání zahrad, velmi dobře ví, o čem je řeč. Naučit se nakládat se zahradní vodou hospodárně ovšem není složité: S pomocí ekologických novinek a inteligentních systémů to zvládne každý. 

Jezírko či biobazén 

Společnost Martina Panchartka se specializuje na ekologická řešení zahrad, mimo jiné na úsporné využití vody v zahradních jezírkách. Ta na pozemku nejen dobře vypadají, ale mají i řadu dalších výhod: Lze do nich chytat dešťovou vodu a využít ji k zalévání, v jejich okolí se navíc udržuje příjemná vlhkost. „Pro zálivku zahrady potřebujeme obecně zhruba patnáct kubíků na tisíc metrů čtverečních za týden. Samozřejmě je proto vítaný každý kubík, který nám přiteče a my ho dokážeme využít,“ vysvětluje Panchartek. 

Šetřit vodou ovšem může i ten, kdo si nedovede představit život bez bazénu. Alternativu tvoří koupací jezírko nebo biobazén – obě varianty fungují bez chemie a ušetří rovněž kubíky vody. „U koupacích jezírek a biobazénů pracujeme s živou vodou. Nepoužíváme tudíž žádné přípravky, jimiž bychom ji dezinfikovali. Biologicky upravenou vodu navíc nemusíme měnit. V nádrži může zůstat i několik let a lze ji pouze doplňovat,“ dodává podnikatel. 

Ze střechy na zahradu 

Další dnes již hojně využívanou zásobárnu vody představují tzv. retenční nádrže. V nich se voda získaná ze střechy dál využívá na zahradě i v domácnosti, například na praní či splachování. Chovat se ekologicky v tomto případě znamená i významně ušetřit. „Cena celé sestavy retenční nádrže se pohybuje kolem dvaceti až čtyřiceti tisíc korun, v závislosti na její velikosti. Při průměrném úhrnu srážek se investice vrátí zhruba za tři roky,“ objasňuje podnikatel ve zmíněné oblasti Petr Levinský

Udržet vodu na pozemku lze ovšem i díky revoluční dlažbě. Existuje totiž taková, jež propustí sto procent srážek. Díky speciálnímu materiálu tudíž tekutina nemizí v kanálu. „Dlažba je porézní a dokáže vsakovat vodu do podloží. Nejde však jen o to, že ji položíme a všechno proteče – vše se tak rovněž vrátí do ovzduší,“ vysvětluje manažer firmy prodávající zmíněná řešení Jan Hlavsa.  

Zahradník z jedniček a nul 

Do hry stále častěji vstupují také ultramoderní technologie. Novinkou na českém a slovenském trhu se stal inteligentní systém závlahy, který sám dávkuje zeleni přesně tolik vody, kolik potřebuje. Díky speciálním senzorům dostane každá rostlina potřebnou závlahu, aniž by se plýtvalo. A statistiky naznačují, že tak lze oproti normálnímu zavlažování ušetřit až 80 % životodárné tekutiny.

TIP: Konec gurmánského potěšení? Podle vědců přijdeme v dohledné době o lanýže

Není přitom pravda, že přechod na ekologické systémy vyžaduje vyšší investice. Mezi nejnovější řešení totiž patří i vychytávky za pár korun. Tzv. bodová závlaha se sice nehodí pro velké plochy, ale květiny či záhony se zeleninou obstará spolehlivě. Kapátka, mikrozavlažovače a rozvodné i připojovací hadičky, jimiž se tlakuje voda do čerpadla nebo vodovodu, pořídíte řádově za desítky korun. Vodu můžete vést třeba i z barelu, kde stačí použít kapkovací hadici. Výhodou je, že tak tekutina míří rovnou ke kořenům rostlin.  


Další články v sekci