Lety Boeingů 737 MAX jsou v nedohlednu. Termín opětovného uvedení do provozu nechce úřad ani naznačit

Šéf amerického Federálního úřadu pro letectví Dan Elwell nemá žádný harmonogram toho, kdy by jeho úřad mohl opět uvést do provozu letouny Boeing 737 MAX, jejichž lety byly pozastaveny po tragických nehodách v Indonésii a Etiopii.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 737 MAX 8 (ilustrační foto)

Federální úřad pro letectví prozatím nerozhodl o opravených výcvikových požadavcích pro letouny Boeing 737 MAX. (ilustrační foto) | Foto: Edgar Su | Zdroj: Reuters

V noci na čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Americká společnost Boeing před týdnem ohlásila dokončení vývoje vylepšeného softwaru, jehož funkčnost úřad prověřuje.

Méně destinací, změna termínu i vyšší ceny. Odstavené boeingy ovlivňují letní dovolené

Číst článek

„Nejsem vázán žádným harmonogramem,“ řekl šéf amerického Federálního úřadu pro letectví Dan Elwell novinářům před čtvrtečním setkání s regulátory letecké dopravy z celého světa včetně Evropské unie, Číny či Kanady, které chce federální úřad seznámit s aktuálními bezpečnostními analýzami. Společnost Boeing chce schůzky využít k debatě o hodnoceních softwarových úprav letounu 737 MAX a novém výcviku pilotů.

Elwell poznamenal, že federální úřad stále očekává formální softwarový upgrade od Boeingu. Zdůraznil také, že úřad ještě nerozhodl o opravených výcvikových požadavcích.

Na dotaz, zda je realistické, že 737 MAX budou do srpna opět létat, odmítl být Elwell konkrétní. „I kdybyste zmínil říjen, tak bych to neřekl, protože jsme ještě nerozhodli, jaké přesně budou výcvikové požadavky,“ uvedl s tím, že je nutné nejdříve získat důvěru, aby bylo možné zákaz provozu zrušit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme