Hlavní obsah

Brněnský Zetor loni vykázal ztrátu 149 milionů

Aktualizováno

Brněnský Zetor Tractors za loňský rok poprvé po osmi letech v zisku vykázal ztrátu. Firma vyrobila o 685 traktorů méně než o rok dříve a navzdory tržbám ve výši 2,3 miliardy korun se propadla do ztráty 149 milionů korun. Společnost loni prodala 2080 traktorů. Vedení společnosti o tom informovalo ve čtvrtek.

Foto: Zetor

Zetor Forterra HSX (ilustrační snímek)

Článek

Podle výkonného ředitele Mariana Lipovského je důvodem hospodářských výsledků opožděné uvedení některých modelů na trh v první polovině roku, které způsobila nutnost přizpůsobit modely nové evropské směrnici.

Společnost uvedla, že se potýkala s dlouhodobým poklesem trhu s traktory trvajícím od roku 2012. „Především v druhé polovině roku 2018 se výrazně zhoršily tržní podmínky vlivem extrémního sucha ve velké části Evropy, což negativně ovlivnilo ekonomickou situaci farmářů,” uvedl Lipovský.

„Tato situace se významně projevila na našich největších trzích, tedy v Česku a v Polsku, kde došlo k propadu celého trhu o 21 procent, respektive o 20 procent,” dodal.

Kvůli tomuto vývoji přistoupilo vedení Zetoru na konci roku k reorganizaci firmy a na začátku roku letošního dostalo výpověď 145 zaměstnanců, zhruba pětina firmy.

Zetor plánuje snížení skladových zásob

Na letošní rok pak firma plánuje snížení objemu skladových zásob a hotových výrobků. Podle Lipovského jde o nutný předpoklad ke zlepšení hospodaření a stabilizaci společnosti.

Přestože byla společnost v posledních osmi letech v zisku, počet prodaných traktorů se v posledních letech snižoval. Zatímco ještě v roce 2014 prodal Zetor 4178 traktorů, v roce 2017 to bylo 2786 strojů. Postupně klesaly také tržby společnosti.

Celkem 87 procent produkce tohoto největšího výrobce traktorů v Česku putuje do zahraničí. Kromě Slovenska míří výrobky z brněnské továrny do Polska, Litvy, Irska, Německa, Velké Británie, Francie, USA nebo Bulharska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám