Hesla „nemožné do tří dnů, zázraky ihned“ se drželi brněnští vědci a lékaři. Jako první na světě vyvinuli a také již úspěšně otestovali speciální lepidlo, které dokáže slepit komplikované zlomeniny! Není toxické a je dobře vstřebatelné. Jeho vývoj trval 10 let.

„Lepidlo jsme testovali na prasečích stehenních kostech vždy do několika hodin od usmrcení zvířete. V tu dobu si kost ještě zachovává biologii podobnou kosti v žijícím jedinci. Na více než sto případech byly kostní úlomky slepeny tak, že se obnovil původní tvar kosti,“ uvedl lékař Kliniky úrazové chirurgie FN Brno Milan Krtička.

Slepeno za 120 vteřin

Unikátní lepidlo vyvinuli vědci z CEITEC VUT v čele s Lucy Vojtovou. „Ztuhnutí lepidla a manipulační pevnost spoje nastala u většiny kostí do 120 vteřin. K úplnému vytvrzení lepidla došlo během následujících 72 hodin, kdy byly kosti uchovávány při teplotě 37 °C ve fyziologickém roztoku,“ upřesnila vědkyně.

Na základě provedeného experimentu si dovolíme tvrdit, že námi testované kostní lepidlo by mohlo být úspěšně použito v klinické praxi k fixaci malých kostních úlomků u tříštivých zlomenin, což by následně zlepšilo nejen kostní hojení, ale i celkový pooperační průběh,“ říkají shodně Vojtová a Krtička. Také použití lepidla je jednoduché – může se aplikovat pomocí injekce přímo na zlomenou kost. Lepený spoj je navíc enormně odolný.

Bez následků

Počty úrazů s následkem zlomeniny stoupají. U nich je obvykle potřeba poraněnou ruku nebo nohu znehybnit na několik týdnů. „V případě tříštivých zlomenin s mnoha kostními úlomky zasahujícími kloub někdy dochází ke špatnému hojení zlomeniny. Často je tak nutné přistoupit k operaci, ale ani tento postup nemusí přinést uspokojivý účinek. Pacienta pak může trápit omezení hybnosti kloubu nebo chronická bolest končetiny,“ popsal Pavel Žára, mluvčí FN Brno, čemu by novinka mohla předejít.

Jinde bádají marně

Kostní lepidlo nesmí být pro organismus toxické, musí být vstřebatelné a podporovat vrůst nové kostní tkáně jak do lepidla, tak do fixovaného kostního úlomku. Už léta se ho snaží vyvinout vědci na celém světě, až dosud však nikdo neuspěl!

Co je CEITEC?

Jde o konsorcium šesti brněnských výzkumných institucí – Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity, Ústavu fyziky materiálů, AV ČR a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.