Už teče. Slovenský Transpetrol potvrdil obnovení dodávek ropovodem Družba

Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba, potvrdila mediální zástupkyně Transpetrolu Ivana Koláriková Havranová. Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit zařízení rafinerií. Transpetrol zatím neuvedl, zda dodávky byly obnoveny v obvyklém objemu.

Podle agentury Reuters ropa začala ve středu ropovodem znovu proudit v 18 hodin našeho času.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Podle dřívějšího vyjádření předsedy české Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra by čistá ropa ropovodem Družba měla do Česka dorazit nejpozději příští týden.

Transpetrol a bratislavská rafinerie Slovnaft ve společném prohlášení ještě ve středu uvedly, že ukrajinský provozovatel ropovodu Ukrtransnafta a maďarská ropná firma MOL potvrdily vyhovující kvalitu ropy směřující na slovensko-ukrajinskou hranici. Slovnaft patří do skupiny MOL.

Slovnaft krátce po dubnovém zastavení dovozu ruské ropy na Slovensko zahájil dříve naplánované revize zařízení, během kterých podnik zpracovává méně ropy. Rafinerie se proto předzásobila ropnými produkty.

Ve čtvrtek se také schází místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak a jeho běloruský kolega Ihar Ljašenka. O problému kontaminované ropy spolu budou jednat před páteční schůzkou obou premiérů věnovanou tomuto tématu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek rovněž navrhl Kazachstánu, aby začal jednat s Minskem o možných dodávkách ropy do Běloruska. Jeho země chce diverzifikovat dodávky ropy pro své rafinerie, řekl podle agentury Belta. Kazašský velvyslanec v Bělorusku řekl, že jeho země by byla ochotna ropu do Běloruska dodávat, je však nutné dohodnout se s Ruskem, přes jehož území by ropa tekla.