Vyzýváme vládu, aby dofinancovala propady v sociální sféře

Milena Johnová

Pražská radní odpovědná za sociální věci Milena Johnová na úterní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii vyzvala vládu k dorovnání škrtů v sociální oblasti. Zveřejňujeme její projev.

Chci vás upozornit na obrovský problém, o kterém se zatím moc nemluví. Tím problémem je sociální politika státu v režii Andreje Babiše. Tato vláda totiž rozhodla o drastických škrtech v rozpočtu, které — pokud k nim skutečně dojde — způsobí sociální kolaps v celé zemi.

Před pár týdny zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, jak budou vypadat letošní dotace pro obce na sociální práci. Ukázalo se, že obce letos dostanou od státu jen pětinu toho, co potřebují. Ministerští úředníci mi vysvětlili, že sice loni žádali do rozpočtu 600 milionů, ale vláda jim návrh seškrtala na pouhých 200 milionů.

V pátek 10. května jsme se proto s téměř třiceti pražskými radními pro sociální věci a se šéfy sociálních odborů vydali za ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Ta nám představila tento katastrofický scénář: s dofinancováním sociální práce na obcích nemáme letos počítat. V příštím roce nedostaneme na sociální pracovníky na obcích od státu vůbec nic. Vláda v letošním roce snížila také dotace na sociálně-právní ochranu dětí. A to o 250 milionů korun. V příštím roce se tato položka ztenčí na polovinu.

Domovům pro seniory, pečovatelské službě, osobní asistenci a dalším službám chybí letos řádově dvě miliardy, protože vláda schválila navýšení platů v sociální sféře, ale v rozpočtu s tímto nepočítala. A jak jsme od ministryně slyšeli, ani nepočítá. V příštím roce se to také nezlepší. V sociální oblasti vláda prostě škrtá všude, kam se podíváte.

Milena Johnová při projevu na Václavském náměstí. Foto Tom Rimpel

Ptali jsme se paní ministryně, jaké jsou pro to důvody a jakými argumenty brání rozpočet pro svůj resort. Dozvěděli jsme se, že ve vládě argumenty neplatí a že ve vládě se jedná jen o číslech. Ale my, na sociálních odborech, také pracujeme s čísly. A ta čísla bychom chtěli předestřít Vládě. A hlavně ministryni financí, která si na nás přes opakované žádosti zatím nenašla vůbec čas. Zkusím jí ta naše čísla aspoň vzkázat.

V loňském roce zaregistrovaly orgány sociálně právní ochrany 9178 týraných, zneužívaných anebo zanedbávaných dětí. Jde o děti, jejichž situaci někdo zaregistroval a nahlásil úřadům. Odborníci říkají, že ve skutečnosti je takových dětí mnohem víc. Mezi pachateli tohoto násilí přibývá osamělých matek žijících v zoufalé situaci. V loňském roce kvůli týrání, zneužívání anebo zanedbávání skončilo v nemocnici 197 dětí. Šest z nich na následky špatného zacházení dokonce zemřelo.

Zkusme si za vládními škrty představit konkrétní lidské tragédie a pochopíme co, či lépe řečeno koho, Andrej Babiš vlastně škrtá. V České republice je aktuálně téměř 900 tisíc lidí v exekuci. Legislativa je velmi složitá, zvlášť těžké to proto mají senioři, rodiče samoživitelé a lidé s nižším vzděláním. Jak jim zajistíme odbornou pomoc, aby dostali příležitost svoji situaci vyřešit?

Rychle přibývá lidí starších 85 let. Jsou to lidé křehcí věkem, ale často i lidé osamělí a velmi chudí. Kdo jim pomůže vyřídit dávky na bydlení? Kdo jim poradí a pomůže zorganizovat pečovatelskou službu, aby se mohli po operaci zlomeného krčku vrátit z nemocnice, když sociální odbory příští rok nedostanou ani korunu na mzdy sociálních pracovnic?

Podle Eurostatu patříme v sociální ochraně k těm nejhorším. Česká republika vydává na sociální ochranu pouhých 12 procent HDP. Sousední Slovensko dává 16 procent, Německo 19,4 procenta, Rakousko dokonce 20,5 procenta. A v této situaci vláda Andreje Babiše škrtá. Andrej Babiš říká, že pomáhá lidem, ale to je lež. Skutečný postoj Vlády k těm nejzranitelnějším skupinám, jako jsou děti a senioři, se zobrazuje v číslech. A ta čísla říkají, že vláda Andreje Babiše na ohrožené lidi kašle.

Vyzýváme proto vládu, aby dofinancovala letošní propady v sociální práci a v sociálních službách a aby dorovnala peníze do sociální oblasti na civilizovanou evropskou úroveň.

    Diskuse
    JN
    May 24, 2019 v 10.48
    Kvalita života
    "Rychle přibývá lidí starších 85 let. Jsou to lidé křehcí věkem, ale často i lidé osamělí a velmi chudí. Kdo jim pomůže vyřídit dávky na bydlení? Kdo jim poradí a pomůže zorganizovat pečovatelskou službu, aby se mohli po operaci zlomeného krčku vrátit z nemocnice..."

    -------------------------------

    "Pokud se nedokáží rozhodnout a objektivně lze posoudit, že nesnesitelně trpí a že se vůbec nedá mluvit o kvalitě života a možnosti zlepšení či uzdravení, přichází možnost eutanazie podle mě v úvahu." 
    Je pravda, že tady musí přijít ze strany ČSSD zemětřesení -- jestli tohle dopustí, tak brutální redukci prostředků na lidi, za kterými by měla vždy stát celou svou vahou, když se přitom jinde rozdává horem dolem a nakupují se volební hlasy, nemá její existence smysl...

    Jestli tohle dopustí, je její vládní angažmá skutečně tím, co ji její kritici vyčítají -- jen poslední křečí a vytěžení benefitů pro vyvolené funkcionáře před potopením do vod chladného mimoparlamentního Atlantiku.

    Jestli se proti tomu ČSSD nevzbouří klidně až k rozbití vlády, je s ní definitivní konec.
    MP
    May 25, 2019 v 11.22
    Aleši Morbicerovi
    Citovával jeden z dávných předsedů té strany: "Vypadá to jako kachna, chutná to jako kachna, je to kachna."

    Ale v tomto případě bych se ČSSD výjimečně zastal. Jedná se o obvyklý jarní rituál. Vláda neplatí, kraje neplatí, neziskovky poskytující sociální služby se zadlužují, neplatí energie, vodu a mzdy -- a ta sociální zařízení, která mají veřejného zřizovatele, uvažují, kdy zavedou omezený příděl potravin. V průběhu kdysi května, v posledních letech června se vláda a kraje dohodnou, kdo kolik a propustí bezbranná rukojmí ze svého sevření. Pokud je ministryně sociálních věcí ze slabé politické strany a její způsobilost spočívá spíše v koncepční než byrokratické rovině, čas se protahuje.

    Mimochodem, pokud by se ČSSD právě v tomto punktu vzbouřila -- ale nebojte, ono to nehrozí, koryto je koryto --, jen tím prodlouží hladovění těch institucí. Bude to jako obvykle: Gusudar Babiš nejprve předvede, že se nedá k ničemu nutit a o měsíc později to učiní ze své vrchnostenské vůle. Jakému pánovi chce socdem lízat boty, takového má.
    Možná ještě malá inspirace pro soc. dem. pokud jde o daně:

    http://casopisargument.cz/2019/05/24/par-poznamek-ke-statnimu-rozpoctu-aneb-nekonecna-fascinace-jednim-cislem/
    -----------------------------------

    Ano, faktem je, že si ČSSD zase nechá od Babiše nasrat na hlavu. Na to by si mohl člověk vsadit.
    Ve výsledku se to prodá tak, že zatímco ČSSD dělala akorát randál a přicházela s nereálnými, nepřijatelnými návrhy bez projednání, vyřeší to nakonec velký vůdce Babiš osobně, a to tak, že budou všichni spokojení, všichni dostanou přidáno, a ještě se na tom v celkovém součtu ušetří.
    Takový je to kouzelník.