Hlavní obsah

Benzin od února zdražil o tři koruny, nafta o dvě

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Průměrná cena benzinu Natural 95 od února stoupla o tři koruny za litr, zatímco litr nafty za stejnou dobu zdražil o dvě koruny. Benzin zdražil za poslední týden o 11 haléřů 33,39 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 32,57 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. květnu

Článek

Benzin je nadále z celé republiky nejdražší na Vysočině, kde řidiči koupí litr Naturalu 95 v průměru za 33,77 koruny. To je o pět haléřů více než minulou středu.

Podobné ceny mají čerpací stanice v Plzeňském kraji a Praze. Motoristy v Plzeňském kraji stojí litr benzinu 33,76 koruny, což je o 21 haléřů více než před týdnem.

Řidiči v Praze zaplatí za litr naturalu v průměru 33,75 koruny. Za týden tak litr benzinu v hlavním městě zdražil o 21 haléřů.

Nafta je nejdražší na Vysočině a v Praze, kde se průměrná cena za litr dostala shodně na 33,14 koruny. Ve Vysočině to představuje za týden zdražení o sedm haléřů, na Vysočině dokonce o osm haléřů. V žádném jiném kraji cena nafty nepřekročila hranici 33 korun.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ropný tanker u rafinerie v Bayonne v americkém státu New Jersey

„V růstu cen pohonných hmot v Česku se zrcadlí letošní zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila v dolarech o bezmála 31 procent,” uvedl ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„V korunovém vyjádření pak barel ropy Brent zdražil dokonce o 34,9 procenta, protože k růstu cen ropy se přidal i efekt oslabení české měny vůči té americké,” připomněl Kovanda.

Koruna totiž letos vůči dolaru oslabila o 3,2 procenta. „Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky, za období od června 2017,” doplnil ekonom.

Aktuálně nicméně ropa zlevňuje. „Důvodem je překvapivý nárůst stavu amerických zásob a také pokračující eskalace napětí v americko-čínských obchodních vztazích. Hrozba vleklé obchodní války a trvalejšího zápasu o technologickou dominanci zhoršuje vyhlídku poptávky po ropě, protože střet svou největších ekonomik světa nutně vede k poklesu globální ekonomické aktivity, a tedy i poptávky právě po ropě,” dodal Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám