Hlavní obsah

Spojení operátorů T-Mobile a Sprint americký antimonopolní úřad nechce

Washington

Personál amerického antimonopolního úřadu doporučuje soudně napadnout záměr společnosti T-Mobile US převzít menšího mobilního operátora Sprint. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Postoj úředníků antimonopolního úřadu je tak v příkrém rozporu se stanoviskem Federální komise pro spoje (FCC), která v pondělí uvedla, že se s oběma podniky dohodla na podmínkách, které schválení záměru umožní. Hodnota transakce se pohybuje kolem 26 miliard dolarů (přes 600 miliard Kč).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Akcie Sprintu v reakci krátce po zahájení obchodování na burze v New Yorku ztrácely skoro čtyři procenta, zatímco akcie T-Mobile US odepisovaly méně než jedno procento. Na pondělí oznámení FCC přitom akcie firem reagovaly mohutným růstem.

Antimonopolní úřad ve Spojených státech spadá pod ministerstvo spravedlnosti. Konečné rozhodnutí, zda povolit spojení druhého a čtvrtého největšího mobilního operátora v USA, by ministerstvo mělo podle Reuters oznámit během měsíce.

Spojení až po prodeji Boost Mobile

FCC mimo jiné uvedla, že spojení firem umožní, až Sprint podle ujednání prodá předplacené služby Boost Mobile.

Zaměstnanci antimonopolního úřadu jsou už dlouho vůči navrhovanému spojení skeptičtí. Obávají se, že T-Mobile US se pak přestane snažit snižovat ceny a zlepšovat služby pro zákazníky. Do čtveřice největších mobilních operátorů v USA patří ještě Verizon Communications a AT.

FCC v pondělí také uvedla, že firmy se zavázaly rozšířit sítě 5G tak, aby v USA pokrývaly 97 procent populace během tří let a 99 procent do šesti let. V případě venkovských oblastí má pokrytí činit 85, respektive 90 procent obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám