2011 (Slovensko): ČR – USA 4:0  Český tým hrál na šampionátu v Bratislavě a Košicích ve fantastické formě. Tu ve čtvrtfinále poznali na vlastní kůži Američané, kteří jsou častým českým soupeřem. V této bitvě zářil Jaromír Jágr, jenž vstřelil hattrick a posunul Čechy mezi kvarteto nejlepších. Foto: Profimedia.cz
 2012 (Finsko a Švédsko): Švédsko - ČR 3:4  Švédi toužili na šampionátu, který hostili s Finskem, získat medaile. Nakonec si o ně ale nezahráli. Do čtvrtfinále sice vstoupili lépe, v polovině zápasu ale prohrávali o dvě branky. Tento náskok stáhli a zdálo se, že se bude prodlužovat. V závěru ale udeřil Milan Michálek a poslal Čechy do semifinále. Foto: Profimedia.cz
 2013 (Švédsko a Finsko): ČR – Švýcarsko 1:2  Švýcaři v roce 2013 děsili favority a nakonec došli až ke stříbru. Přesto, když se stali čtvrtfinálovým soupeřem českého týmu, zavládla v našem hokejovém táboru dobrá nálada. Jenže Hadamczikův tým celou dobu tahal za kratší konec. Patnáct minut před koncem sice vystřelil naději Zdeněk Kutlák, Češi měli i další šance, vývoj utkání už ale nezvrátili. Foto: Profimedia.cz
 2014 (Bělorusko): ČR – USA 4:3  Bylo to pořádné drama. Američané sice brzy vedli, v desáté minutě ale srovnal Tomáš Rolinek a v průběhu druhé třetiny to bylo už 4:1 pro český tým. Jenže soupeř v samém závěru snížil na rozdíl jediné branky a byl kousek od prodloužení. Češi nakonec výhru uhájili, na medaili ale nedosáhli. Foto: Profimedia.cz
10
Fotogalerie

Jágrův hattrick i velká zklamání. Připomeňte si 10 posledních čtvrtfinálových bitev českého týmu na MS

Čeští hokejisté se v základní skupině světového šampionátu trápili, nakonec ale urvali postup do čtvrtfinále a pokusí se proniknout do bojů o medaile. Teď je čeká silný tým Finska.

Kdo vyhraje, bude hrát o medaile, kdo prohraje, v turnaji končí. Čtvrtfinálové zápasy jsou kruté a pro některé týmy prakticky až teď startuje šampionát. Češi se mezi osmičku nejlepších dostávají pravidelně, ne vždy ale klíčový zápas turnaje zvládnou. Jak se jim vedlo v posledních desíti bitvách? Kteří hráči do čtvrtfinále zasáhli a kdo dával góly? To zjistíte v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 11

2010 (Německo): ČR – Finsko 2:1 sn.

Jaromír Jágr Červenka 2 2010.jpg

Podceňovaný tým, který s odřenýma ušima postoupil do vyřazovacích bojů, došel nakonec až ke zlatu. Jednu z klíčových bitev zvládli Jágr a spol. ve čtvrtfinále proti Finsku, které porazili 2:1 po nájezdech.

Finy sice poslal v první minutě do vedení Petri Kontiola, na začátku třetího dějství ale srovnal Jakub Klepiš a v rozstřelu rozhodl Jan Marek.

Branky a nahrávky: 42. Klepiš (Blaťák), rozhodující sam. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin). Proměněné nájezdy: Kašpar, Marek - Immonen.

Sestava ČR: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 11

2011 (Slovensko): ČR – USA 4:0

Jaromír Jágr radost.jpg

Český tým hrál na šampionátu v Bratislavě a Košicích ve fantastické formě. Tu ve čtvrtfinále poznali na vlastní kůži Američané, kteří jsou častým českým  soupeřem. V této bitvě zářil Jaromír Jágr, jenž vstřelil hattrick a posunul Čechy mezi kvarteto nejlepších.

Branky a nahrávky: 19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (Plekanec, K. Rachůnek), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec).

Sestava ČR: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 11

2012 (Finsko a Švédsko): Švédsko - ČR 3:4

Milan Michálek 2012.jpg

Švédi toužili na šampionátu, který hostili s Finskem, získat medaile. Nakonec si o ně ale nezahráli. Do čtvrtfinále sice vstoupili lépe, v polovině zápasu ale prohrávali o dvě branky. Tento náskok stáhli a zdálo se, že se bude prodlužovat. V závěru ale udeřil Milan Michálek a poslal Čechy do semifinále.

Branky a nahrávky: 8. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 40. Zetterberg, 41. Ericsson (Eriksson, Landeskog) - 12. P. Nedvěd (Nakládal, Němec), 17. Novotný (M. Michálek), 31. Erat (M. Michálek, Krejčí), 60. M. Michálek.

Sestava ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 11

2013 (Švédsko a Finsko): ČR – Švýcarsko 1:2

Zdeněk Kutlák.jpg

Švýcaři v roce 2013 děsili favority a nakonec došli až ke stříbru. Přesto, když se stali čtvrtfinálovým soupeřem českého týmu, zavládla v našem hokejovém táboru dobrá nálada. Jenže Hadamczikův tým celou dobu tahal za kratší konec. Patnáct minut před koncem sice vystřelil naději Zdeněk Kutlák, Češi měli i další šance, vývoj utkání už ale nezvrátili.

Branky a nahrávky: 46. Kutlák (Plekanec, Voráček) - 6. Hollenstein (Blindenbacher, Suri), 34. Josi (Gardner, Diaz).

Sestava ČR: Pavelec - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Kutlák - Fleischmann, Plekanec, Tlustý - Voráček, Hertl, Hudler - Vrbata, Hanzal, Koukal (41. Tenkrát) - Irgl, Novotný, Hubáček.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 11

2014 (Bělorusko): ČR – USA 4:3

Tomáš Hertl ČR.jpg

Bylo to pořádné drama. Američané sice brzy vedli, v desáté minutě ale srovnal Tomáš Rolinek a v průběhu druhé třetiny to bylo už 4:1 pro český tým. Jenže soupeř v samém závěru snížil na rozdíl jediné branky a byl kousek od prodloužení. Češi nakonec výhru uhájili, na medaili ale nedosáhli.

Branky a nahrávky: 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář), 37. Němec (Jágr, Novotný) - 7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Mueller, Jones), 60. Johnson (Mueller, Smith).

Sestava ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka (35. M. Růžička), Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek. 

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 11

2015 (ČR): ČR - Finsko 5:3

Jaromír Jágr Praha top.jpg

Před šesti lety vyprodaná O2 Arena sledovala dramatickou bitvu s Finskem. Hokejisté Suomi se na začátku druhé části dostali do vedení, Jaromír Jágr ale srovnal a pět minut před koncem rozhodl. Medaile z toho ale znovu nebyla.

Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka - 18. T. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. J. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (J. Jokinen).

Sestava ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 11

2016 (Rusko): ČR – USA 1:2 sn.

Tomáš Zohorna 2016 Michal Beránek  CNC  Profimedia.jpg

Podceňovaný tým si v Rusku vedl nečekaně dobře, jenže mu postupně docházel dech a ve čtvrtfinále nestačil na USA. Přestože byl Vůjtkův soubor favoritem a díky proměněnému nájezdu Tomáše Zohorny vedl, tak soupeř gólem z ofsajdu srovnal a v penaltové loterii vybojoval postup mezi nejlepší čtyřku.

Branky a nahrávky: 16. T. Zohorna z trestného střílení - 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozhodující sam. nájezd Matthews.

Sestava ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Zaťovič, Faksa, Filippi - navíc na nájezd Koukal.

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Pokračování 9 / 11

2017 (Německo a Francie): ČR – Rusko 0:3

David Pastrňák Voráček Pavel Mazáč CNC Profimedia.jpg

Toto čtvrtfinále Čechům nevyšlo. Voráček, Pastrňák, Gudas a spol. sice proti Rusku nezačali špatně, sborná se ale v průběhu první třetiny dostala do dvougólového trháku a Jandačův tým už nenašel odpověď.

Branky a nahrávky: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuzněcov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuzněcov).

Sestava ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Šulák, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Jan Kovář, Sobotka - Pastrňák, R. Hanzl, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, Plekanec, T. Zohorna.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pokračování 10 / 11

2018 (Dánsko): USA - ČR 3:2

David Pastrňák Krejčí Michal Beránek  CNC  Profimedia.jpg

Před třemi lety Češi narazili na tým USA. Američané do zápasu vstoupili lépe a brzy vedli o dvě branky, ve druhé třetině ale srovnali Michal Řepík s Martinem Nečasem. Jenže soupeř měl v týmu Patricka Kanea, který svou druhou brankou v zápase poslal tým USA do semifinále.

Branky a nahrávky: 11. P. Kane (D. Ryan), 13. Atkinson (Bonino, J. Gaudreau), 47. P. Kane (D. Ryan) – 25. Řepík (Faksa, Gudas), 31. Nečas (Pastrňák, Hronek).

Sestava ČR: Francouz (Rittich) –Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec, Chytil – R. Kousal.

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Pokračování 11 / 11

2019 (Slovensko): ČR - Německo 5:1

profimedia-0458248959.jpg

Výsledek vypadá jednoznačně, Češi se ale na posledním šampionátu v Bratislavě na postup pořádně nadřeli. Výběr trenéra Miloše Říhy sice poslal po půl hodině hry do vedení Kovář, jenže ještě před druhou přestávkou Němci srovnali. Rozhodnutí přinesla až třetí třetina, ve které Češi dali čtyři branky a vybojovali postup do semifinále. V tom ale nestačili na Kanadu.

Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels).

Sestava ČR: Bartošák (Hrubec) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička – Frolík, Simon, Voráček – Jaškin, Faksa, Chytil – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud