Takovou situaci zažila jako svatební koordinátorka poprvé. Byl čtvrtek pozdě večer, když jí najednou zazvonil telefon. „Potřebovali bychom se rychle vzít. Nejpozději do konce týdne,“ uslyšela ze sluchátka Lucie Bilanová. A tak v pátek obvolala matriky, sehnala si od snoubenců potřebné dokumenty a v sobotu byla svatba.

Tenhle příběh budiž důkazem, že bleskové sňatky se neodehrávají jen v Las Vegas. Nemusíte cestovat přes Atlantik, stačí se porozhlédnout po matrikách ve svém okolí. Kulisy možná nebudou tak blyštivé, asi nedorazí ani Elvis, ale rychlosvatbu můžete zvládnout i v Česku.

Chvilka papírování a první volný termín

„Když se chtějí dva snoubenci vzít velmi rychle a bez slavnostních ceremonií, je to pouze jejich věc a jde to,“ říká matrikářka Hana Hájková z radnice Prahy 1. „Vždy musí mít v pořádku potřebné doklady. Pokud je na matrice volný termín a svatbu lze personálně zajistit, tedy mít matrikáře a oddávajícího, může jejich obřad proběhnout ve velmi krátké době, téměř bez prodlení.“

A jak to prakticky funguje? Teoreticky poslouží k rychloobřadu jakákoli matrika, prakticky záleží na ochotě konkrétních úředníků, jak budou takovému sňatku nakloněni – a především kdy najdou termín.

„Když někdo žádá takovou svatbu, kontaktujeme matriky v okolí 50 kilometrů a hledáme, kde by to šlo nejrychleji. Někde řeknou, že za měsíc, ale někde klidně už o víkendu,“ přibližuje Bilanová ze svatební agentury Elbea. „Když vám matrika přidělí termín, neplatíte nic, jinak stojí taková svatba tisíc korun.“

Podobných žádostí slýchá do roka zhruba pět. Důvody se liší: může jít o spontánní a romantické rozhodnutí, leckdy je to ale volba pragmatická. Někdy rozhoduje i snaha o utajení.

„Měli jsme snoubence, kteří u toho nechtěli rodinu a toužili po obřadu v tajnosti. Chystala jsem to s nimi asi dva měsíce, jako svědci jsme šli my z agentury,“ vzpomíná Bilanová. „Když jsem jim pak po roce volala, zjistila jsem, že ještě o svatbě doma ani neřekli.“

Co se týče nutných náležitostí, potřebujete jen občanské průkazy, rodné listy a rodná čísla svědků, případně dokument o předchozím manželství. A zbytek už záleží na vás.

Můžete si v libovolném e-shopu s oblečením objednat do druhého dne šaty, místo velkolepé hostiny zamluvit svoji oblíbenou restauraci, prstýnky koupit v nejbližším klenotnictví a svatební hudbu pustit z telefonu ze Spotify. Obejdete se i bez fotografa, stačí dát svědkovi pár tipů, jak obřad zaznamenat na telefon.

Nebo se nemusíte trápit s ničím z výše zmíněného, jde-li vám opravdu jen o obřad samotný. „Slavnostní stránka spočívající v hudbě, květinové výzdobě, přítomnosti hostů a dalších věcech je čistě na snoubencích,“ dodává matrikářka Hájková. Nutností není nic z toho.

Cesta je tedy jednoduchá. Stačí jen sehnat dokumenty a termín – a během pár dnů z vás mohou být manželé.