Slovenský Transpetrol potvrdil obnovení dodávek ropovodem Družba

Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. Informovala o tom mediální zástupkyně Transpetrolu Ivana Koláriková Havranová. Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit zařízení rafinérií. Transpetrol zatím neuvedl, zda dodávky byly obnoveny v obvyklém objemu.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transpetrol (ilustrační foto)

Transpetrol (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Agentura Reuters uvedla, že ropa začala ve středu ropovodem znovu proudit v 18.00.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Ukrajina obnovila dodávky ropy ropovodem Družba, pomohla i maďarská firma

Číst článek

Podle dřívějšího vyjádření předsedy české Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra by čistá ropa ropovodem Družba měla do Česka dorazit nejpozději příští týden.

Transpetrol a bratislavská rafinerie Slovnaft ve společném prohlášení ještě ve středu uvedly, že ukrajinský provozovatel ropovodu Ukrtransnafta a maďarská ropná firma MOL potvrdily vyhovující kvalitu ropy směřující na slovensko-ukrajinskou hranici. Slovnaft patří do skupiny MOL.

Slovnaft krátce po dubnovém zastavení dovozu ruské ropy na Slovensko zahájil dříve naplánované revize zařízení, během kterých podnik zpracovává méně ropy. Rafinerie se proto předzásobila ropnými produkty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme