Babiš v sídle CIA. Ukázali mu "scary file" o Číně, premiér se ozval kvůli Sýrii

Jan Horák Jan Horák
23. 5. 2019 12:22
Po březnové návštěvě premiéra Andreje Babiše v USA zůstalo několik otazníků. Dosud nebylo jasné, co se dělo při jeho přijetí v centrále Ústřední zpravodajské služby, CIA, v Langley. Deníku Aktuálně.cz se na základě informací z bezpečnostní komunity povedlo zrekonstruovat, v čem schůzka premiéra v centrále nejvlivnější zpravodajské složky světa spočívala. Obsahem byl bezpečnostní "brífink" o Číně, Rusku a Blízkém východě. Tuto rámcovou náplň jednání potvrdil Aktuálně.cz i sám premiér.
Andrej Babiš byl v centrále CIA v americkém Langley.
Andrej Babiš byl v centrále CIA v americkém Langley. | Foto: ČTK

Přijetí předsedy vlády na půdě CIA ředitelkou služby Ginou Haspelovou bylo součástí třídenní výpravy Babiše a jeho delegace do USA, která se odehrála na sklonku prvního březnového týdne. Jejím vrcholem bylo setkání Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Schůzce s Trumpem ale předcházela právě zastávka v Langley v americkém státě Virginia, kam s premiérem dorazil i šéf tuzemské kontrarozvědky Michal Koudelka. Američtí zpravodajci pro oba připravili bezpečnostní "brífink", během kterého shrnuli své poznatky ke klíčovým rizikovým oblastem světa, a to konkrétně k Číně, Rusku a Blízkému východu. "Řešila se tato témata," potvrdil Aktuálně.cz Babiš.

Zpravodajci premiérovi představili souhrn rizik, jež z těchto oblastí pro západní spojence plynou. Informativní mítink nevedla ředitelka CIA Haspelová, poznatky předávali premiérovi přímo představitelé jednotlivých sekcí CIA, které se danými zeměmi zabývají.

Huawei v očích CIA jako riziko

Režie mítinku byla v rukou americké strany. Proběhl ve třech blocích, každý trval přibližně patnáct až dvacet minut. V rámci čínské kapitoly předestřela CIA premiérovi takzvaný scary file (v překladu děsivý dokument, pozn. red.). Zjednodušeně řečeno šlo o názornou ilustraci, v jakých konkrétních oblastech je Čína nebezpečná.

V tomto bodě se Američané dotkli budovaných nejmodernějších mobilních sítí 5G. Jedná se o novou generaci mobilních datových sítí, zajišťující vyšší rychlost i spolehlivost připojení. Jednou z nejvýraznějších firem nabízejících komponenty pro vybudování sítě 5G je právě čínská firma Huawei.

"V rámci scary file vysvětlili Američané, co všechno pro čínský režim dokáže Huawei a že pracuje na zadání čínské vlády, nebo že někteří manažeři jsou přímo čínskými agenty," přiblížil pod zárukou anonymity zdroj z bezpečnostní komunity. Už loni v prosinci v tomto smyslu vydal závazné varování tuzemský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), jenž v zásadě zakázal vstup Huaweie a jiné čínské firmy ZTE do českých strategických infrastruktur.

Ředitel BIS Michal Koudelka dostal v CIA cenu George Teneta.
Ředitel BIS Michal Koudelka dostal v CIA cenu George Teneta. | Foto: ČTK

Ostatně NÚKIB byl jeden z těch resortů, například vedle Úřadu vlády či amerického velvyslance v Česku, které chystaly premiérovi podklady na jeho výpravu do USA. "Zástupce NÚKIB byl i v delegaci v Bílém domě. O použití našich podkladů v Langley nemáme informace," sdělil Aktuálně.cz zdroj z NÚKIB.

Premiér Babiš v souvislosti s bezpečnostním mítinkem, jemuž naslouchal i ředitel BIS Koudelka, zdůrazňuje, že nebyl jen pasivním příjemcem informací. "Nebyl jsem v CIA, aby mě brífovali. Já jsem tam vyslovil plno svých názorů," řekl premiér. Podle informací Aktuálně.cz projevil Babiš nejvíce vlastní iniciativy během "školení" o blízkovýchodním bloku.

Poznatky CIA v souladu s českými tajnými službami

Bavit se chtěl zejména o Sýrii, český premiér se na řadu věcí týkajících se země, kde probíhá od roku 2011 ozbrojený konflikt, doptával. A také sám vznášel argumenty. "Vyslovil jsem názor, že by Spojené státy neměly odcházet ze Sýrie," zmínil Babiš. Pozice české strany v Sýrii je pro spojence velmi důležitá, Česko tam má coby jediná západní země svou velvyslankyni, Evu Filipi.

O čem se v ústředí CIA mohlo hovořit v souvislosti s Ruskem, naznačuje zjištění týdeníku Respekt. Podle něj americký velvyslanec v Moskvě Jon Hunstman při nedávné návštěvě Prahy, jež proběhla po návratu Babiše z USA, apeloval na českého premiéra, aby se Česko stáhlo z Mezinárodní banky hospodářské spolupráce. Finanční instituce vznikla roku 1963 při RVHP, dnes je jejími akcionáři osmička zemí z bývalého sovětského bloku včetně České republiky.

Západní bezpečnostní složky chovají podezření, že banka slouží jako nástroj ruské špionáže v Evropě a k praní špinavých peněz. Zda na toto téma mluvili s Babišem i zpravodajci v Langley, není podle zdrojů Aktuálně.cz jisté. Každopádně americká pozice je jasná, navíc deklarovaná při jednání premiéra s Trumpem v Bílém domě: podíl v této finanční instituci, v níž zastupuje Česko někdejší Babišův poradce Ján Jursa, není podle USA v zájmu spojenců. 

Podle informací Aktuálně.cz základní rámec poskytnutých poznatků odpovídal těm, jichž se premiérovi dostává od českých tajných služeb, především BIS. Oficiálně česká kontrarozvědka nechce dění v Langley příliš komentovat. "Mohu jen potvrdit, že obsahem schůzky byla bezpečnostní témata. Součástí bylo i předání ocenění řediteli," sdělil Aktuálně.cz mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Připomněl tak, že během návštěvy ústředí CIA převzal šéf tuzemské kontrarozvědky Michal Koudelka cenu George Teneta. Tuto poctu uděluje CIA zpravodajským službám, s nimiž má nadstandardní vztahy.

Tisková konference po jednání Babiše s Trumpem:

Prezident Donald Trump na konci schůzky s českým premiérem Babišem odpovídal na otázku, co říká na poslední jaderné testy severokorejského režimu. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy