Ruská ropa byla znečištěna před měsícem, Rusko už zná viníky. Česko čerpá ze státních rezerv

Výběr hlavních událostí kolem znečištěné ruské ropy (slovenský přepravce ropy Transpetrol obnovil dodávky ruské ropy).

Ilustrační fotografie
reklama

19. dubna - Ruská ropa proudící ropovodem Družba do Evropy byla kontaminována organickým chloridem, který se používá k usnadnění těžby. Před transportem je ale potřeba tuto látku od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.

25. dubna - Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko zastavily dovoz ruské ropy Družbou kvůli jejímu znečištění. Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Na Družbu je před Běloruskem napojen i ropovod BPS-2, kterým se ropa dostává do přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře.

- Cena severomořské ropy Brent kvůli znečištění ruské ropy překonala 75 dolarů za barel, což se stalo letos poprvé.

26. dubna - Předseda české Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr řekl, že do ČR neteče ropovodem Družba žádná ruská ropa. Český petrochemický holding Unipetrol kvůli tomu požádal o zápůjčku ropy ze státních nouzových zásob.

29. dubna - Česká vláda schválila poskytnutí ropy Unipetrolu ze státních hmotných rezerv. Do rafinerie v Litvínově začala ropa ze státních hmotných rezerv téct 1. května.

6. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta oznámil, že z Běloruska už začala proudit ruská ropa.

7. května - Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že ruské úřady zjistily zdroj kontaminace ropy. Vyšetřování odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí. V souvislosti se znečištěním byli zadrženi čtyři lidé.

10. května - Na tankery v přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře se začala nakládat čistá ropa. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky.

11. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta obnovil transfer ropy k evropským klientům ropovodem Družba.

13. května - Česká vláda schválila další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro Unipetrol. Podobně jako první zápůjčka přesahuje 100.000 tun.

15. května - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že problém znečištění ropy v ropovodu Družba se týká dodávek v objemu zhruba 250.000 barelů denně, což představuje skoro dvě procenta nabídky na evropském kontinentě.

16. května - Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že ruský provozovatel ropovodů Transněfť odškodní všechny, kdo prokážou skutečnou újmu v důsledku kontaminace ropy.

17. května - Běloruská státní ropná společnost Belněftěchim oznámila, že přeprava ruské ropy na Ukrajinu byla přerušena.

20. května - Polsko oznámilo, že nebude schopno přijímat dodávky čisté ropy, dokud se rafinerie napojené na severní větev ropovodu nedohodnou, jak se podělí o znečištěnou ropu, která je stále v systému.

21. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta začal posílat ropu jižní větví Družby do Maďarska, když Budapešť potvrdila, že je schopna surovinu přijímat.

22. května - Slovenský přepravce ropy Transpetrol obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. Transpetrol a bratislavská rafinerie Slovnaft ve společném prohlášení uvedly, že Ukrtransnafta a maďarská ropná společnost MOL potvrdily vyhovující kvalitu ropy směřující na slovensko-ukrajinskou hranici.

Témata: ropa | Česko | Rusko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky