Hlavní obsah

Kapverdská modelka pomáhá dětem ve své domovině: Kolik kilometrů musí chodit do školy?

Nadační fond Naděje Cabo Verde podporuje kapverdské děti.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik módních přehlídek, hudební vystoupení, mnoho známých tváří, prodej obrazů i charitativních předmětů. To všechno bylo součástí galavečera Naděje Cabo Verde, který v prostorách krásného Žofína uspořádala modelka Mónica Sofia.

Článek

„Já jsem se narodila na Kapverdách a nežila jsem se svojí rodinou. Život tam pro mě nebyl jednoduchý. A vždycky jsem si říkala, že až budu velká, chci dělat něco, abych pomohla dětem, které tam jsou a nemají rodinu a nemají žádné možnosti. Jsem ráda, že jsem tohle zorganizovala a že aspoň nějak mohu pomáhat,“ popsala Mónica hned v úvodu.

Modelce situace kapverdských dětí není cizí. Sama si chudobu prožila. Do školy musela chodit více než 10 km pěšky. A to je podle ní ještě v pohodě: „Tam spousty dětí chodí přes 20 km denně pěšky, takže chápu, že se jim moc studovat nechce. A já věřím, že právě to Africe nejvíc chybí, že tam ti lidé nic neumí.“ Proto se rozhodla koupit dětem autobusy, které je budou vozit zdarma. Rodiny tak nebudou muset volit mezi přepravou a stravou. A právě stravování a bydlení je další z Moničiných projektů. I pouhých 25 korun prý pomůže hodně.

„Já nechci víc, my máme transparentní účet a 25 korun to je tam jídlo pro jednoho člověka na celý den. Ale co tady? Tady v Česku s touto částkou nic neuděláte,“ vysvětlila.

Jedním z moderátorů byl saxofonista Felix Slováček. A byla to pro něj role neobvyklá: „Tak musím říct, že obvyklé to skutečně není, i když jsem zvyklý stát před kapelou a uvádět a provázet celým večerem, takže mi to nedělá zase až takové starosti a problémy.“

Kdo další během galavečera vystoupil a vybraly se potřebné peníze? To zjistíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. Televize Seznam jej vysílá každé úterý od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Michael Kováčik

Doporučované