Redaktor portálu info.cz a komentátor politického a společenského dění Jan Palička se na svém účtu na Twitteru vyjádřil k tomu, co udělal člen Pirátů Lukáš Jansa.

Paličku zvedlo ze židle to, jak se zachoval pirátský radní. Proto neváhal a k celé věci se na sociální síti vyjádřil.

„Nádherná mentalita bolševického udavače. Soudruh Pirát by mohl jít dělat kontrolora EET, tam podobně necharakterní jedince vyhledávají,“ zveřejnil svůj názor na věc Palička.

​A jeho pohled na věc mnozí uživatelé Twitteru ocenili buď tím, že příspěvku dali lajk nebo ho sdíleli dále.

Mladý redaktor tak narážel na incident, v němž figuroval právě Pirát Lukáš Jansa. Ten totiž nejprve přemluvil prodavačky k tomu, aby mu prodaly láhev vína, a poté je udal. Mohlo by se zdát, že v podstatě o nic nejde. Celý problém však spočívá v tom, že v kavárně areálu Dětský Ráj smí provozovatelky prodávat alkohol pouze ve skleničkách. V důsledku Jansova jednání nyní mohou provozovatelky přijít o práci v daném areálu.

„Ohrožují mravní výchovu malých dětí,“ komentoval tehdy věc Lukáš Jansa, pirátský radní Moravské Ostravy a Přívozu pro oblast veřejného prostoru.

Zmiňované provozovatelky se však hájí tím, že je radní k prodeji celé láhve přemluvil. Prozradily to moravskoslezskému Deníku, který na celý případ upozornil.

„V našich očích je takové jednání, že radní přijde a zkouší, jestli nás přemluví, neférové. Byla to z našeho pohledu provokace s jasným cílem najít chybu,“ vyjádřila se Petra Kunešová a dodala: „My jsme bezprostředně po těchto událostech radnici samy navrhly, že prodej alkoholu zcela zrušíme.“

Uvádí se, že pirátský radní navštěvoval areál pravidelně. Lukáš Jansa na svou obranu ale argumentoval tím, že radnice obdržela řadu podnětů.

„Dostali jsme x podnětů, že se prodává a konzumuje alkohol před malými dětmi. Zjistili jsme, že jde o jednání v rozporu s nájemní smlouvou a její závažné porušení. Nešlo tam poslat úředníky ani ČOI, a to z několika důvodů. Celé vedení radnice souhlasilo s tím, že půjdu udělat kontrolu v rámci oprávnění dle smlouvy. Radní obvodu zcela běžně dělají kontroly nájemníků,“ vysvětlil.

„Samy provozovatelky se přiznaly, že opakovaně prodávají láhve s alkoholem a dle našeho názoru ohrožují mravní výchovu malých dětí. Radnice nemůže jednomu nájemci tolerovat závažné porušování smlouvy, když by se jednalo diskriminaci ostatních nájemců a o velmi nebezpečný precedent a signál ostatním nájemcům, že lze takto libovolně porušovat bez následků smlouvu,“ dodal k incidentu Jansa.

Člen Pirátů si rovněž stojí za tím, že prodej alkoholu představoval jeden z problémů „Provozovatelky dále převedly bez našeho vědomí své podnikání na prázdné s.r.o., dostaly nás do nevýhodné pozice, což nás opravňovalo k výpovědi dle smlouvy. Mohli jsme ukončit smlouvu okamžitě (neudělali jsme to) a začali jsme vyjednávat. Byla tři jednání v dané věci s tím, že nakonec jsme se dohodli na ukončení smlouvy o 2,5 měsíce později,“ doplnil.

K celému incidentu se vyjádřila také starostka za hnutí ANO. Ta si myslí, že nejsou žádné hlavní a vedlejší důvody ukončení smlouvy s nájemci.

„Rada posuzovala všechny informace jako celek, tedy převod podniku i porušení podmínek prodeje alkoholu,“ uvedla starostka Zuzana Ožanová.

Nyní daná radnice vyhlásila výběrové řízení, do něhož se dle informací přihlásily také současné provozovatelky.