Kanaďané v poslední vteřině odvrátili senzaci, v prodloužení pak rozhodli. V semifinále je i Rusko

Hokejisté Kanady byli na mistrovství světa na pokraji vyřazení. V posledních sekundách prohrávali 1:2, až v čase 59:59 vyrovnal Damon Severson a v prodloužení rozhodl Mark Stone. Do semifinále postoupili i Rusové po výhře 4:3 nad USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Košice (Aktualizováno: 18:38 23. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závar před švýcarskou brankou

Závar před švýcarskou brankou | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Repríza loňského semifinále začala obrovskou šancí obhájců stříbrných medailí. Neuběhla ani minuta a na gólmana Murrayho se řítil Nino Niederreiter. Puk by chvíli volný v kanadském brankovišti, až pak ho brankář ve spolupráci s obránci zpacifikoval.

ONLINE: Kanada - Švýcarsko 1:2

Číst článek

Po úvodní šanci přeci jen měla víc ze hry Kanada, jenže do vedení šli krátce před přestávkou Švýcaři. Dvě minuty před koncem skončila střela Svena Andrighetta od modré čáry až v síti.

Na vyrovnání se po přestávce čekalo necelých šest minut. Pak před brankou Leonarda Genoniho zaparkoval Mark Stone a chytře tečoval Fabbrovu střelu přesně do protipohybu strážce švýcarské branky.

V bílém hrajícím Švýcarům mohl znovu získat vedení Ambühl, po úniku si položil Murrayho a pokusil se zasunout puk do branky za jeho betonem, jenže v brankovišti bylo příliš málo místo a příliš mnoho hokejek.

Přesto se šlo po 40 minutách do kabin za stavu 2:1, švýcarské reprezentaci k tomu znovu pomohla přesilová hra. Martshiniho ránu sice ještě Murray vyrazil, jenže přímo na čepel Nica Hischiera, který tři sekundy před přestávkou dostal puk do sítě.

ONLINE: Česko - Německo

Číst článek

Ve třetí třetině Švýcaři ukázali, proč už definitivně patří mezi světovou špičku. Kanaďané je sice jednoznačně přestříleli, ale neměli vyloženou šanci. Na čím dál riskantnější červené nájezdy byla připravená bílá obrana. A když už něco prošlo, v brance stál spolehlivý Leonardo Genoni.

Švýcarský gólman odolával i hře Kanady bez brankáře téměř do poslední vteřiny. Jenže v zoufalém tlaku vystřelil Damon Severson a puk čtyři desetiny před koncem překročil brankovou čáru. 

Prodloužení ve třech na obou stranách mohlo trvat až deset minut, ale na rozhodnutí se čekalo jen pět. Pak se do útočného pásma rozjel Dubois a našel přesně čepel experta na gólové teče. Mark Stone svým druhým gólem v zápase poslal Kanadu do semifinále. 

Rusko - USA 4:3

Hokejisté Ruska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bratislavě Spojené státy americké 4:3 a po loňském šestém místě se dostali popáté za posledních šest let mezi nejlepší čtyři týmy. Jejich soupeře určí ostatní čtvrtfinálové zápasy.

Shodně třemi body za gól a dvě asistence k výhře přispěli útočník Nikita Gusev a obránce Michail Sergačov. Američané bronz z loňského šampionátu v Dánsku neobhájí, v semifinále budou chybět teprve podruhé za pět let.

Sborná, která jako jediná na turnaji v základní skupině neprohrála a neztratila ani bod, se ujala vedení už po 67 sekundách hry. Po Sergačovově střele se puk odrazil do brankoviště a do prázdné branky jej doklepl Gusev.

V páté minutě mohl zvýšit Dadonov, ale z dorážky bekhendem trefil horní tyč. V polovině úvodní části vytěsnil Schneider lapačkou opět na horní tyč střelu Guseva a Werenski puk odvrátil z brankoviště. V další příležitosti se ocitl Kovalčuk.

Hokejisté Ruska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bratislavě Spojené státy americké 4:3 a po loňském šestém místě se dostali popáté za posledních šest let mezi nejlepší čtyři týmy | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

V 15. minutě už Rusové při Gaudreauově vyloučení zvýšili. Směr Sergačovovy střely změnil nešťastně hokejkou Eichel a puk zapadl k pravé tyči do americké branky. Zvýraznit náskok mohl Ovečkin, ale na Schneidera nevyzrál. Na druhé straně prověřili Vasilevského Kane a vzápětí Jack Hughes. V přečíslení se podařilo zastavit Kaneovu přihrávku Gavrikovovi.

Američané ve druhé třetině otevřeli hru a gólman Schneider měl napilno, ale všechny šance ruského výběru dokázal zlikvidovat. Navíc už ve 23. minutě vystřelil Skjei a jeho tečovaná rána skončila v síti. Chvilku na to jeli DeBrincat s Kanem dva na jednoho, jenže slibnou situaci nedokázali zakončit. Schneider na druhé straně zachránil proti Ovečkinovi a Orlovovi.

Výborný zákrok krátce po polovině zápasu předvedl i Vasilevskij při Eichelově ráně. Zvýšit mohli také Dadonov a znovu Ovečkin, Schneider byl ale opět připraven. Po výborné akci Američanů ještě před druhou přestávkou zakončoval do odkryté branky Keller, ale Vasilevskij se bleskově přesunul.

Po 91 sekundách třetí třetiny vrátil Rusku dvoubrankový náskok v přesčíslení po Gusevově přihrávce Kaprizov. Další gól sborné mohl přidat po individuální akci Kučerov.

Ve 46. minutě našel Jack Hughes Hanifina, který z pozice mezi kruhy zamířil přesně nad levé rameno Vasilevského. Za 69 sekund ale vrátil sborné dvoubrankové vedení Grigorenko, který se dostal sám před Schneidera a zamířil přesně k levé tyči. Další příležitost Američanů nevyužil Eichel, na druhé straně mohl pojistit náskok Grigorenko.

Necelé tři minuty před koncem snížil po Kaneově přihrávce DeBrincat. Gól platil i po prohlídce videa po trenérské výzvě Ruska kvůli předešlému kontaktu Kreidera s Vasilevským. Sborná ale už těsný náskok udržela.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Čtvrtfinále:
Rusko - USA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 2. Gusev (Sergačov, Kučerov), 16. Sergačov (Gusev), 42. Kaprizov (Gusev, Sergačov), 48. M. Grigorenko (Malkin, Dadonov) - 23. Skjei (P. Kane, J. Gaudreau), 46. Hanifin (J. Hughes), 58. DeBrincat (P. Kane, J. Hughes). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gouin (Kan.) - Malmqvist (Švéd.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Kanada - Švýcarsko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Stone), 66. Stone (Dubois, Theodore) - 19. Andrighetto (R. Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 6157.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme