Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozí kolaps, varuje opozice. Kvůli miliardám na sociální služby proběhne mimořádná schůze

Aktualizováno -
23. května 2019
13:47
Autor: ČTK - 
23. května 2019
11:55

Poslanci z pětice opozičních stran požádali o svolání mimořádné schůzi Sněmovny k financování sociálních služeb. Letos podle nich chybí kolem dvou miliard korun a hrozí kolaps těchto služeb. Novinářům to ve čtvrtek řekli představitelé KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) jejich požadavku vyhověl, schůze se uskuteční ve středu 29. května odpoledne.

Mnoho poskytovatelů sociálních služeb podle předsedy nevládní neziskové organizace Naděje Jana Vaněčka dostalo letos nižší dotace než loni, ač vláda rozhodla o zvýšení platů pracovníků v sociálních službách. Pěti největším nestátním poskytovatelům chybí celkem více než 600 milionů korun, uvedl Vaněček. Jen v případě Naděje jde podle něho téměř o 53 milionů korun.

„Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že se nebojíme použít slovo, že hrozí kolaps,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Kabinet podle něho nesplnil slib z doby schvalování státního rozpočtu na letošek, že dvě miliardy korun najde. Pokud tyto peníze v červnu nebudou, poskytovatelé budou muset podle Výborného propouštět zaměstnance a zhorší se péče o klienty.

Vládu ANO a ČSSD kritizoval také předseda ODS Petr Fiala, podle kterého kabinet často rozdává peníze těm, kteří je nepotřebují, na úkor potřebných. Zmínil slevy na jízdném pro seniory a studenty. Rovněž podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda selhává, ač je podle ní levicová, když platí diskutabilní a možná i zbytečné priority.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová upozornila na to, že obce a města musejí zpracovávat dlouhodobější plány sociálních služeb i s předpokládanými zdroji financování. „Jak má někdo zodpovědně plánovat fungování sítě sociálních služeb, pokud si není absolutně jist, jak to s financováním bude?“ tázala se.

Záleží na schválení programu

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy Kč. Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Sněmovna jednala o situaci v sociálních službách už koncem března. Požádala tehdy vládu, aby o doplacení jednala. Sněmovní debatu o financování sociálních služeb tehdy prosadili lidovci, podle jejich poslance Víta Kaňkovského peníze stačí do září.

Mimořádnou schůzi musí předseda Sněmovny svolat do deseti dnů. Schůze se však nakonec nemusí uskutečnit, pokud sněmovní většina neschválí navrhovaný program. Stalo se tak například koncem dubna, kdy opozice chtěla řešit zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, schodek státního rozpočtu a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Fiala ve čtvrtek zopakoval, že část opozice bude navrhovat svolání mimořádné schůze se stejným programem znovu.

marmat ( 24. května 2019 13:56 )

poresh:.......Vás se stáří NIKDY NEDOTKNE....tak si můžete místo nějaké národní...střihnout od Gotta "Být stále mlád......." Prezidentem zřejmě nebudete, tak to už musíte prezidentské požitky skousnout !!!

marmat ( 24. května 2019 13:52 )

petr12: Pár chapadel tam ovšem ještě "vypadlo" Pospíšil, Kalda, Mich­álek­,Bar­toš.­..Bar­toška­....a­le TOHLE zatím jako VZOREK jasný.... No Farský je slizoun -přidám velmi radikalně hysterický, krevní skupina Fiala....

petr12 ( 24. května 2019 11:20 )

nádherná fotka galérka opozice gráz­lu,kmo­tru,kř­iváku,­udava­ču a v čele největší obecný blb,křivák Farský!! ten promluví a blije jen anti Babiš­,pom­luvy,­křivár­ny,lži STAN je opravdupakáž slizounu.

Actimel ( 23. května 2019 14:50 )

..už jsi přehodil nick a otravuješ zase? Vy jste tady vyšinutí s tím stihomamem! To asi podle sebe soudíte ostatní

Actimel ( 23. května 2019 14:47 )

Val, val....nejsem na tebe zvědavá, však ono vám sklapne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa