Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řezník z Opavska doplácí na polské maso se salmonelou. Chce kvůli kauze ukončit podnikání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK.

"Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku," řekl podnikatel. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. "Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska," řekl Šajtar.

Aby mohl maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny, maso je pak však už neprodejné. "Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor," doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.

"Mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso bylo před transportem v pořádku. Podle českých veterinářů bylo infikované salmonelou. Nevidím jiné východisko, než že se to stalo během transportu," dodal Šajtar.

Problémy s polským drůbežím masem zaznamenal i ostravský velkoobchod Benstar. V jeho skladu skončilo 150 kilogramů infikovaného drůbežího. "Ve spolupráci s veterináři jsme zásilku zlikvidovali. Okamžitě jsme zastavili prodej drůbežího a změnili dodavatele. Nyní odebíráme drůbeží maso od českého chovatele," řekl vedoucí pobočky Benstar Ostrava Martin Bednárek. Osobně nedokáže určit, kde se stala chyba. "V každém případě polské úřady mají benevolentnější přístup než ty v Česku. U nás se kontroluje každá šarže, v Polsku je to náhodný výběr," řekl Bednárek.

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři po datu spotřeby masa. Všech 12 příjemců zásilek, mezi nimiž byl například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala nebo vypíše.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu nebo nižší teplotě po delší dobu. V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

Témata:  Polsko Kuřecí maso Česko řezník

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy