Menu Zavřít

Rizika rostou. Banky musí posílit rezervy na ochranu úvěrového trhu, rozhodla ČNB

23. 5. 2019
Autor: čtk

Banky budou od července 2020 odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) totiž zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Sazba bude platit pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry. ČNB dnes zároveň konstatovala, že domácí finanční sektor je stabilní a vysoce odolný.

„Rozhodnutí ČNB není až tak překvapivé. V důsledku tohoto rozhodnutí ale dojde proti konci roku 2018 během let 2019 a 2020 k celkovému zvýšení regulatorního požadavku na bankovní sektor o jeden procentní bod. Objemově by to v absolutních hodnotách mohlo znamenat, že banky budou muset dát až desítky miliard korun na navýšení kapitálových rezerv, což omezí prostor pro vyplácení dividend,“ reagoval výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát.

„Důvodem je nárůst rizik spojených s rostoucí fází finančního cyklu české ekonomiky a dílčí zesílení signálů zranitelnosti domácího bankovního sektoru vůči případné nepříznivé změně podmínek v ekonomice,“ uvedla ČNB.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


Naposledy zvýšila centrální banka proticyklickou kapitálovou rezervu na 1,75 procenta loni v listopadu. Tato výše odvodu bude platná od 1. ledna 2020. Aktuálně platná sazba je 1,25 procenta a od letošního července stoupne na 1,5 procenta.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.

ČNB proticyklickou kapitálovou rezervu využila poprvé na konci roku 2015, kdy ji s platností od 1. ledna 2017 stanovila na 0,5 procenta.

Sektor je odolný

Banky v uplynulém období podle Zprávy o finanční stabilitě posílily kapitálovou vybavenost a disponují vysokou likviditou. Pojišťovny udržely kapitálovou vybavenost i ziskovost navzdory vývoji na finančních trzích, který nepříznivě ovlivnil hodnotu jejich aktiv a závazků.

Penzijní společnosti a investiční fondy byly sice v závěru roku 2018 nepříznivě ovlivněny změnami cen držených aktiv, nevedlo to však k odlivu klientů či systémově významným ztrátám.

BRAND24

Finanční stabilita je vedle stability cenové dalším klíčovým cílem ČNB, a to od roku 2013. Celou Zprávu o finanční stabilitě zveřejní ČNB letos 11. června stejně jako nové znění doporučení k řízení rizik spojených s poskytováním retailových úvěrů zajištěných rezidenční nemovitostí.

Dále čtěte:

Šéf Trinity Bank Lapčík: Stavíme osmý div světa

Hlavně to neprožrat: Česku chybí suverénní fond pro dividendy

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).