Hlavní obsah

Zeman o odvolání Staňka rozhodne až poté, co ministra přijme

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Prezident Miloš Zeman se rozhodne, jestli přijme demisi šéfa resortu kultury Antonína Staňka (ČSSD) až 28. května, kdy se má s odcházejícím ministrem sejít. Novinkám to sdělil šéf ČSSD Jan Hamáček, který ve čtvrtek odpoledne se Zemanem jednal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

Článek

Hamáček jednání s prezidentem před médii nekomentoval. Vydal pouze prohlášení. „S panem prezidentem jsme řešili otázku ministra kultury, informoval jsem jej o svém návrhu řešení. Pan prezident mi sdělil, že se rozhodne po své schůzce s ministrem Staňkem 28. května,” uvedl Hamáček.

Ministr kultury při oznámení rezignace uvedl, že odchází na přání Hamáčka po „masivní kampani“ a boji s „elitami“, které vyvolalo jeho rozhodnutí odvolat Jiřího Fajta z postu ředitele Národní galerie Praha a Michala Soukupa z křesla šéfa Muzea umění Olomouc. Staněk odvolání ředitelů zdůvodnil špatným hospodařením.

Zeman napíná ČSSD

Staňka nepodržela ani jeho vlastní strana, ze které zaznívaly hlasy, že šel tímto krokem na ruku prezidentovi, který má s Fajtem dlouhodobě napjaté vztahy.

I proto se objevily spekulace, že by Zeman mohl Staňka podržet. S odcházejícím ministrem se má prezident setkat 28. května.

Prezident nemusí povinně ministra odvolat na základě jeho vlastní rezignace, podle Ústavy by tak musel učinit v případě, že by jeho konec navrhl přímo premiér.

Šéf kabinetu Andrej Babiš (ANO) už avizoval, že pokud bude prezident váhat, Staňkovo odvolání navrhne. Pak podle Ústavy musí hlava státu konat bez zbytečného odkladu.

„Ministr dal jasně najevo, že ve svém úřadě skončil. Nečekám, že někdo může být ministrem proti vůli vlastní strany. Jsem přesvědčen, že to vyřešíme,“ řekl k tomu Hamáček v pondělí při příchodu na jednání vlády.

Spekuluje se o několika jménech

Koho do čela resortu kultury navrhne, Hamáček novinářům neřekl. Podle dřívějších informací Práva se podpory uvnitř strany těší někdejší stínový ministr kultury soc. dem., nyní předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a divadelní režisér Ivan Krejčí.

Hovoří se také o nominaci generálního ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka.

Spekulovalo se i o náměstkyni pro živé umění Kateřině Kalistové, ta však ministerské ambice popřela. Vyloučili je i první místopředseda soc. dem. Roman Onderka a exministr zahraničí Zaorálek (všichni ČSSD). Hamáček už však prozradil, že ministrem by měl být politik.

Reklama

Výběr článků

Načítám