Babské rady, které využijete na zahradě

sekačky na trávu

Při práci na zahradě se dostáváme do situací, které již zažívali naši předci, v takovém případě není nic jednoduššího než se inspirovat babskými radami, které fungují i dnes. Vyzkoušejte ověřené tipy, které slouží k vytvoření kousku přírody, kam se můžete schovat třeba i v rušném městě.

Plevel na chodníku

Pokud přemýšlíte, jak se zbavit plevele, tak kromě jeho vytrhávání, okopávání zahrádky a také rytí můžete vyzkoušet slanou horkou vodu. Tento způsob nejvíc oceníte na špatně dostupných místech, například mezi dlaždicemi, kde se plevel objevuje velmi často.

Krásný a zdravý trávník

Při vysazování trávníku myslete na to, že kvalitní travní osivo je skvělou investicí, jak mít trávník jako z katalogu. Vysejte nový trávník na jaře, konec dubna nebo začátek května je ideální dobou, kdy vám trávník poroste.

Správné sekání trávníku

Nezapomeňte trávník také hnojit, a to můžete i přírodním hnojivem. Pravidelně trávník posečte a uvidíte, že když zachováte správnou délku, tak bude trávník hustý a zdravý. Nezalévejte jej často a ve slunné dny byste jej zaléváním mohli i spálit.

Sázení nových rostlin

Při sázení nových květin, keřů nebo stromů vyměňte zeminu tam, kde vám květiny nebo keře uvadaly. Může se stát, že stávající zemina je již zcela bez živin, a na tom stejném místě by vám uhynuly i nově vysázené rostliny.

Nenoste zeminu z lesa

Pořiďte si kvalitní zeminu a hnojivo, pokud si ji přinesete například z lesa nebo z pole, můžete si přinést chemii z hnojení nebo také plíseň z lesního podhoubí.

Jak na krtky

Pokud vás trápí krtince ve vašem novém trávníku nebo se vám o tyto hromádky hlíny zasekává elektrická sekačka, tak najděte způsob, jak se zbavit krtků. Nemusíte je hubit pomocí chemických směsí. Stačí, když do nory vložíte silně zapáchající látku, například napuštěnou bylinkovou směsí, levandulí, případně tymiánem, a uvidíte, že se těmto místům krtci i hlodavci obloukem vyhnou.

Péče o zahradní nářadí

Při péči o sekačky na trávu a také motorovou pilu používejte speciální motorový olej a směs proti rzi. Vyzkoušet však můžete i cibuli. Cibulová šťáva dokáže rez skvěle odstranit a zahradní nástroje jsou posléze jako nové. Stejně funguje i ocet. Nechte nářadí namočené přes noc a uvidíte, že ráno bude jako nové.