CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

23. 05. 2019

0 komentářů

Panika na finančních trzích sílí

 

Napětí mezi USA a Čínou se stupňuje a investoři si začínají uvědomovat, že na otevřený konflikt mezi velmocemi nejsou dostatečně připraveni. Nabízíme proto seznam nejvýznamnějších akciových titulů a ETF fondů, které jsou vystaveny riziku obchodní války.

Loading



 

Obchodní válka nabírá každým dnem na obrátkách. Nejpravděpodobnějším důsledkem amerického zákazu Huawei z důvodu národní bezpečnosti USA bude, že globální dodavatelský řetězec zůstane v následujících letech pod tlakem. Pokud soupeření mezi těmito dvěma zeměmi nabere na intenzitě, výsledkem bude pravděpodobně oddělení dodavatelských řetězců. USA i Čína budou usilovat o nezávislost s cílem omezit politické riziko v eskalující obchodní a technologické válce.

Panika společností

BBC dnes ráno oznámilo, že producent počítačových čipů ARM Holding přikázal zaměstnancům zastavit jakýkoli kontakt se společností Huawei, z důvodu respektování nařízeného zákazu. Deník Financial Times pak přinesl informaci, že americké společnosti v reakci na nejnovější vývoj stahují svou produkci z Číny.

Tipy pro investory

Jsme tak svědky masivní rekonfigurace globálního produkčního řetězce. Většina investorů na tento stav není mentálně připravena. Nabízíme proto seznam akcií a ETF fondů, které jsou nejvíce vystaveny riziku obchodní války. Jde zejména o elektrotechnický a automobilový sektor. Dále o čínské průmyslové a dopravní společnosti.

Tato aktiva pravděpodobně zažijí při dalším progresu obchodní války výraznou volatilitu. Je důležité, aby si investoři byli vědomi dynamiky, jíž mohou čelit a rozhodovali se při alokaci aktiv s ohledem na tento fakt. To co zažíváme, se zdá být jako začátek nového výrazného výkyvu na finančních trzích.

REKLAMA

Zde je výčet některých ohrožených čínských akcií:

Alibaba, NetEase, Autohome, Tencent, BYD, Baidu, Geely Automobile, JD.com, Weibo, Xiaomi, Lenovo Group

ETF fondy:

iShares TecDAX UCITS ETF (EXS2: xetr) – je zaměřen na německý technologický sektor a zahrnuje elektrotechnické firmy jako Infineon Technologies

REKLAMA

Invesco QQQ Trust Series 1 (QQQ: xnas) – sleduje hlavní americký technologický index Nasdaq 100

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts ETF UCITS (EXV5: xetr) – zaměřený na index STOXX Europe 600 Automobiles & Parts

Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Akciové trhy a koronavirus

Co si odnést po burzovní zkoušce nervů

Akciové trhy prošly v minulém týdnu největším propadem od finanční krize. Hlavní akciové indexy po celém světě ztratily na své hodnotě během pěti obchodních dnů přes deset procent. V přímém přenosu jsme pozorovali vývoj, který byl srovnatelný s nejhoršími investičními epizodami nedávné historie. Jaké poučení z toho […]

Text: redakce

06. 03. 2020

investiční zlato a jeho rizika

Investujete do zlata? Na jaká rizika si dát pozor?

Zlato dnes můžete pořídit během chvilky. Třeba v některém z e-shopů. Investoři a poradci doporučují vnímat zlato jako doplněk portfolia a jako uchovatele hodnoty. Vývoj drahého kovu lze jen těžko předvídat. Jestli vyděláte, záleží na tom kdy, kde a za kolik nakoupíte.

Text: Jana Poncarová

15. 01. 2020

Jaký bude ekonomický rok 2020

Jaké bude tento rok počasí

Každý by chtěl vědět, jaké bude zítra počasí a jak se bude mít tenhle rok. Jestli se zařadí k vítězům nebo k poraženým. A zda se Česká republika jako celek bude moci radovat, nebo přijde čas smutnit.

Text: Luboš Smrčka

06. 01. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *