Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za videem z Ibizy, které způsobilo pád rakouské vlády, může být i soukromý detektiv z Mnichova

Svět

  18:07
Vídeň - Spolustrůjcem tajně pořízeného videa, které zkompromitovalo nyní už bývalého rakouského vicekancléře a šéfa protiimigračních svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, by mohl být kromě vídeňského právníka také soukromý detektiv z Mnichova, původem z Vídně. Řekl to ve čtvrtek několika médiím bez podrobnějších důkazů bývalý spolupracovník dotyčného muže Sascha Wandl.

Heinz-Christian Strache (v popředí) na videu. Fingované dceři ruského oligarchy slibuje v roce 2017 na Ibize státní zakázky za pomoc pro svou stranu FPÖ ve volbách. Video bylo zveřejněno 17. května 2019. foto: YouTube

Podle Wandla jde o jistého Juliana H., který vystupuje také na videozáznamu pod jménem Julian Thaler. Není jasné, zda dvojice video pořídila z vlastní vůle, nebo na něčí zadání, upozorňuje například deník Österreich.

Vyhrajte pobyt ve vile z videa, které svrhlo rakouskou vládu, nabízí list

O původcích a motivu pořízení videa, jehož zveřejnění německým tiskem v Rakousku vyvolalo vládní krizi, se dosud pouze spekuluje. Bezpečnostní expert Wandl se domnívá, že léčku společně s vídeňským právníkem Raminem M. na politiky FPÖ nastražil jeho bývalý společník, detektiv Julian H., kterého sám školil ve špionážním řemeslu.

„Juliana H. jsem vyškolil. Video z Ibizy nese přesně můj rukopis. Na videonahrávkách jsem ho pak hned poznal,“ řekl Wandl internetové televizi oe24.TV. Svého bývalého společníka prý s vídeňským právníkem osobně seznámil. Sám ale ze špionážní branže odešel v roce 2016 a konkrétní informace ke kauze videa z Ibizy prý nemá.

Náklady na pořízení videa odhaduje Wandl na 600.000 eur (asi 15,5 milionu korun). Právník Ramin M. a detektiv Julian H. pak mohli záznam nabízet za 1,5 milionu až pět milionů eur, domnívá se expert.

‚Dcera oligarchy byla ve skutečnosti prostitutka’

Tajné služby či izraelský stratég? Původ videa, které svrhlo rakouskou vládu, zůstává nejasný

Ramin M. podle deníku Österrreich už v roce 2015 údajně nabízel za milion eur poradcům sociálnědemokratické strany (SPÖ) a lidové strany (ÖVP) videa, na nichž byl Strache zachycen při ilegálním jednání.

Politik FPÖ Johann Gudenus, který se na videu z Ibizy rovněž objevuje, tento týden řekl, že právě Ramin M. mu dojednal schůzky s domnělou neteří ruského oligarchy. Wandl se domnívá, že šlo ve skutečnosti o prostitutku.

O existenci videa z Ibizy měl patrně informace také německý satirik Jan Böhmermann, který už v dubnu při předávání rakouských televizních cen jakoby v žertu narážel na rozhovory politiků FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize.

Tehdejší předseda FPÖ a pozdější vicekancléř Heinz-Christian Strache na setkání ve vile na Ibize v létě 2017 slibuje údajné ruské investorce státní zakázky v případě, že mu pomůže v parlamentních volbách. Strache po zveřejnění videa ze všech funkcí odstoupil a FPÖ opustila vládní koalici s lidovci.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) ve čtvrtek znovu slíbil vyšetření „podezřelých momentů“ kolem videa, ať už jde o jeho obsah, tak i autorství. Kurz nyní stojí v čele přechodné poloúřednické vlády, která má Rakousko dovést k předčasným volbám. V pondělí však má čelit hlasování o nedůveře v parlamentu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!