Hlavní obsah

Večerní zprávy Seznamu: Nebezpečný zákon o léčebném konopí a Benešová u jednacího stolu

Večerní zprávy 23. 5. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stačí nám 15 minut vašeho času a budete mít přehled o tom, co se dnes stalo. V souvislostech, analyticky.

Článek

Večerní Zprávy vysílá TV Seznam v přímém přenosu. Pro lepší orientaci nabízíme časy jednotlivých příspěvků.

01:15 Nebezpečný zákon o léčbě konopím?

Nebezpečný a bezprecendentní. Tak hodnotí odborníci i pacienti návrh změny zákona, který by nově řešil hrazení léčebného konopí. Hlasitě proto varují před přijetím úpravy, která by podle nich v Česku způsobila vážné problémy. Třeba i kvůli omezení, kolik gramů léčebného konopí by si mohli v lékárně vyzvednout.

04:45 Benešová se shodla s protikorupčními organizacemi na změnách ve fungování státních zástupců

Shoda na změnách v justici. Ministryně spravedlnosti s politiky i protikorupčními organizacemi našla společnou řeč o nových pravidlech fungování státních zástupců. Šéf žalobců by se měl odvolávat jen na základě kárného řízení a jeho funkční období bude deset let. Diskuzi, kterou vyprovokovaly i desetitisíce protestujících lidí na náměstích českých měst, sledovala Zuzana Černá.

07:55 Zeman natahuje odvolání Staňka

Prezident Miloš Zeman natahuje odvolání ministra kultury Antonína Staňka. I po dnešní 45minutové schůzce s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem odmítl říct, jestli Staňkovu rezignaci přijme. Hamáček na odvolání ministra trvá a věří, že ho prezident nebude držet ve vládě proti vůli jeho vlastní strany. Prezident se ale chce ještě se Staňkem sejít, a to příští týden v úterý.

08:20 Nebezpečí povodní snad pominulo

Po včerejších vydatných deštích zůstává na nejvyšším, třetím povodňovém stupni už jen řeka Olše v Českém Těšíně. Většina ostatních řek klesla na první stupeň. Do večera už má – podle předpovědi – pršet jen v Beskydech, situace se ale uklidňuje i tam. Na severu a východě Česka voda zaplavila silnice a sklepy.

08:40 Kdo dosáhne na novou rodičovskou?

Nový vládní návrh zvyšuje od 1. ledna 2020 rodičovskou o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Neznamená to ale, že na tuto částku dosáhnou všichni. Kolega Josef Mačí spočítal, že čím nižší mzdu rodiče měli, tím méně peněz dostanou.

10:20 Nizozemci a Britové začali volit do Evropského parlamentu

Začaly volby do Evropského parlamentu. Jako první se volí v Nizozemsku a Británii. Nizozemci vybírají 26 poslanců, Britové pak 73. Podle původních plánů přitom už měl být Londýn mimo osmadvacítku, kvůli zdržení při jednání o podobě brexitu se ale nakonec eurovoleb účastnit musí. V následujících třech dnech své zástupce do Evropského parlamentu zvolí i zbylých 26 zemí včetně Česka. Tady se volební místnosti otevřou zítra ve dvě odpoledne a my vám k tomu nabídneme speciální vysílání. Tak se dívejte.

10:50 Populista v čele Indie povede největší demokracii světa dál

Největší demokracie na světě rozhodla – a to ve prospěch populisty se sklony k autoritářství. Po šesti týdnech známe výsledky indických parlamentních voleb. Přes 600 milionů voličů odevzdalo svůj hlas a rozhodlo ve prospěch současného premiéra Naréndry Módího. Podle dosavadních výsledků koalice vedená jeho stranou získá 350 křesel. K sestavení vlády jich přitom stačí 272.

14:25 Obec na Moravě fandí hazardu. Podpoří ho i občané?

Vedle evropských voleb také referendum o hazardu. Lidé v Holubicích na Vyškovsku rozhodnou o kasinu. Vedení radnice o něj usiluje i přes nevýhodně uzavřenou smlouvu. Ve středu o budoucnosti hazardu v obci diskutovaly stovky místních.

15:00 Janek Rubeš ze Seznamu dostal prestižní novinářskou cenu

Odvážná investigativní žurnalistika, se kterou dlouhodobě odhaluje špinavé praktiky pražských taxikářů, směnárníků a dalších tzv. šmejdů – jedním z letošních oceněných Novinářskou křepelkou je kolega ze Seznamu Janek Rubeš. Cenu uděluje Český literární fond pro mladé a nadějné novináře do 33 let a laureáti ji převzali v Havlíčkově Brodě.

15:45 Autorský výběr událostí dne podle redaktorky Kláry Galové

Reklama

Související témata:

Doporučované