Nervózní Češi udolali Německo až ve třetí třetině, o finále si zahrají s Kanadou

Do semifinálové brány se vloupal Voráček, pak přišla gólová smršť
Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále světového šampionátu v Bratislavě Německo 5:1...
... a po čtyřech letech postoupili do závěrečných zápasů o medaile.
V boji o finále čeká svěřence Miloše Říhy v sobotu bitva s Kanadou, která otočila duel se Švýcary.
Na první změnu skóre se ve čtvrtek čekalo až do 34. minuty, kdy se prosadil útočník Jan Kovář.
Foto: Milan Kammermayer
Sport ČTK Sport, ČTK
23. 5. 2019 22:22
Česká reprezentace si po čtyřech letech zahraje na mistrovství světa o cenné kovy. Čtvrtfinálové střetnutí s Německem bylo dlouho vyrovnané, ale na začátku třetí třetiny odstartoval gólovou kanonádu Jakub Voráček a skóre se zastavilo na konečných 5:1. Semifinále odehraje výběr Miloše Říhy v sobotu od 19:15 proti Kanadě, která dnes vyřadila Švýcary.

Na první změnu skóre se čekalo až do 34. minuty, kdy se prosadil útočník Jan Kovář. Po zaváhání brankáře Patrika Bartošáka ale Němci ještě do přestávky vyrovnali zásluhou Franka Mauera. V 45. minutě vrátil vedení na stranu Čechů kapitán Jakub Voráček. Další góly přidali Dominik Kubalík a Ondřej Palát, v závěru se ještě podruhé prosadil Kovář. Ten si připsal i nahrávku u Kubalíkova gólu.

V sobotu se svěřenci kouče Miloše Říhy utkají v semifinálovém souboji s Kanadou, která vyrovnala zápas se Švýcarskem až při power play 0,4 vteřiny před vypršením základní hrací doby. V prodloužení pak rozhodl Mark Stone.

Do brankoviště se postavil Bartošák, mimo sestavu zůstali bek Zámorský s útočníkem Vránou, vrátil se do ní naopak jiný mladík Chytil. Už ve druhé minutě měl velkou možnost poslat tým do vedení Kovář, jenže nedal. Češi následně nevyužili první přesilovku zápasu. Stejně jako Kovář dopadl v osmé minutě Palát.

Ve 13. minutě přišla první obrovská šance Němců: Draisaitl ujel, Bartošák ale druhého nejlepšího střelce základní části této sezony NHL vychytal. V ideální pozici před brankovištěm už se chystal zakončit Pföderl, Palátova sekera ho však o prakticky jistý gól připravila. Následnou přesilovku navíc zkrátil faulem Hager. Voráčkova teč skončila těsně před pauzou vedle.

Ve druhém dějství měli další šance aktivní Palát s Chytilem. Ve 34. minutě přihrál Draisaitl na útočné modré naslepo přímo na hůl Kovářovi, jenž měl sice proti sobě tři protihráče, přesto šel do zakončení a přes Seidenberga zamířil rychlou střelou Grubauerovi do protipohybu. Mohl tak v 50. zápase na MS oslavit desátý gól.

Palát pak spálil další příležitost a v 38. minutě si vybral první výraznější slabou chvilku na turnaji Bartošák. Za brankou špatně rozehrál, Tiffels od zadního hrazení našel ihned Mauera a bylo vyrovnáno. Voráček pak jen těsně minul Grubauerovu levou tyčku.

Úvod třetí části přinesl příležitosti na obou stranách, v té největší byl Frolík, odkrytou branku však přestřelil. V 45. minutě už to ale českému výběru vyšlo. Přečíslení tři na jednoho řešil Voráček sám, Grubauer jeho první pokus vyrazil, ale na dorážku už nestačil.

Podívejte se na gól Jakuba Voráčka:

Brzy nato nebyl daleko od vyrovnání Draisaitl. Přesně v polovině třetiny zachránil situaci vkleče Rutta při Ehlizově zakončení zblízka. Přišla rozhodující fáze. V 52. minutě napálil puk z křídla Kubalík a vymetl horní růžek. Jen o 87 sekund později využil Grubauerova zaváhání Palát a zvýšil už na 4:1.

Němci sáhli na konci k takřka čtyřminutové power play, při níž Češi několikrát minuli prázdnou branku, ale Kovář si deset sekund před koncem přece jen vychutnal ještě jednou gólovou radost.

Podívejte se na sestřih čtvrtfinálového zápasu mezi Českem a Německem:

ČR - Německo 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9085.

ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - Chytil, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - od 21. navíc H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Německo: Grubauer - M. Müller, Holzer, Seidenberg, Seider, J. Müller, Nowak, Reul - Hager, Draisaitl, Ehliz - Eisenschmid, Michaelis, Plachta - Mauer, Kahun, Tiffels - Pföderl, Noebels, Loibl - Fauser. Trenéři: Toni Söderholm, Tobias Abstreiter, Patrick Dallaire, Cory Murphy a Steven Reinprecht.

 

Právě se děje

Další zprávy