Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci se opřeli do podomácku vyrobených „opalováků“: Zmínili rakovinu

Autor: Mii - 
23. května 2019
19:55

Málokteré kosmetické produkty jsou poslední dobou na pranýři tak často jako opalovací krémy. Některé obsahují potenciálně škodlivé chemikálie jako oxybenzon a avobenzon, navíc se vstřebávají do kůže ve větší míře, než se myslelo. I proto se na internetu objevil trend domácí výroby „opalováků“, který hojně podporují youtubeři a infulenceři na Instagramu. Krémy mají být levnější a výrazně zdravější. Jenže tomu tak není, upozorňují američtí výzkumníci, jak informuje web Comsumerreports.

Zprávy týkající se opalovacích krémů mohly v posledních měsících vyvolat v lidech paniku. Nejdříve americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že je třeba provést dodatečný výzkum 12 látek, které opalovací krémy běžně obsahují, protože jsou potenciálně nebezpečné. A jen pár dní nato zveřejnil další studii, podle které se „opalováky“ vstřebávají do kůže ve mnohem větší míře, než se dosud předpokládalo.

Všechna tato tvrzení měla za důsledek zvýšenou poptávku po přírodních variantách opalovacích krémů, které nic podobného způsobovat nemají. Ať už kupovaných, nebo podomácku vyrobených. Internet zaplavily recepty, jak si takový opalovací krém ve své kuchyni vyrobit, a to za použití ingrediencí, které má většina lidí doma.

Experti: Jen velmi slabá ochrana

Trend je natolik rozsáhlý, že se američtí výzkumníci z Národní dětské nemocnice v Ohiu a Medicínské školy floridské univerzity rozhodli zjistit, jestli domácí opalovací krémy skutečně obstojí. Použili k tomu sociální síť Pinterest, na které našli 1000 receptů a vybrali každý pátý. Celkem tak vytvořili 189 různých domácích opalovacích krémů.

Mezi nejčastější ingredience, které tyto recepty obsahovaly, patřily kokosový olej, esenciální oleje (hlavně levandulový a malinový), bambucké máslo a zinek. Třetina receptů uváděla, jaký výsledný ochranný faktor (SPF) opalovacího krému má být a 12 procent tvrdilo, že jsou voděodolné.

Problém je podle výzkumníků zřejmý už při pohledu na jednotlivé látky. Každá z nich poskytuje jen velmi slabou ochranu před ultrafialovým zářením a v žádném případě se nevyrovná komerčním produktům. Na úroveň SPF 30, kterou doporučují dermatologové, nedosáhnou ani náhodou.

Experimentem ke spálení kůže

„Výroba opalovacího krému podle nevědeckého receptu může vést k neefektivnímu produktu,“ uvedl David Leffel, kožní onkolog z medicínské školy Yaleovy univerzity. Podle něj komerční výrobci opalovacích krémů musí dodržovat striktní pravidla a jasně prokázat, že produkt před slunečními paprsky opravdu chrání. U domácích krémů žádná taková jistota není.

Konkrétně musí komerční krémy chránit před UVB paprsky, které způsobují spálení kůže a UVA paprsky, které pronikají hlouběji a mohou vést ve stárnutí tkáně a rakovině. Navíc pokud o sobě opalovací krém tvrdí, že je voděodolný, musí být schopný poskytovat uvedenou ochranu ve vodě po 40 až 80 minut.

„Nebezpečí u domácí výroby opalovacích krémů spočívá v používání ingrediencí bez prokázaného SPF faktoru, které nejsou standardizovány nebo ověřeny z hlediska své účinnosti,“ vysvětloval profesor dermatologie z Kalifornské univerzity Joel L. Cohen. „Vážně chcete na sobě a svém dítěti experimentovat, zkoušet recepty a pak se spálit?“ ptá se.

Spálení nejen, že je nepříjemné, ale v dlouhodobém hledisku vede k rakovině kůže. Studie z roku 2014 dokonce zjistila, že jakmile se člověk do svých 20 let pětkrát a více spálí tak, že mu vyskáčou puchýře, jeho šance rakoviny kůže vyroste o 80 procent, zmínil Cohen.

Zobrazit celou diskusi