reklama

7 věcí, které běžně děláte, ale nevíte, že vám škodí. Nenoste mobil na záchod

Jsou činnosti, které děláme den co den, a vůbec by nás nenapadlo, že mohou být vlastně nebezpečné. Vypátrali jsme pro vás ty nejběžnější.

Foto: iStock

Každý z nás má ve svém životě zvyky a činnosti, které nám připadají automatické a děláme je v dobré víře, že jsou správné. Například při uklízení se většinou nejvíce zaměřujeme na drhnutí a dezinfekci toalety  s vědomím, že právě tam číhá celá armáda bakterií. Ano, určitě tam jsou, ale mnohem víc jich najdete překvapivě úplně jinde.

Zjistili jsme, kterým mýtům věříme nejvíce: 

1. Antibakteriální mýdlo je nutnost

Pokud používáte doma normální mýdlo, nemá smysl používat už to antibakteriální. Naopak, čím víc ho používáte, tím jsou některé bakterie odolnější, což je pak ve výsledku samozřejmě problematické.

2. Musíme používat tyčinky do uší

Říkáte si možná, že jsou skvělými pomocníky, ale věděli jste, že 19 % uživatelů se jejich prostřednictvím zraní? Bohužel vatové tyčinky do uší sluchovod nevyčistí, ale mazovou zátku jen posunou hlouběji do ucha, a to může vést ke zhoršení sluchu. Účinně odstranit mazovou zátku dokáže až specialista. Proto se doporučuje ucho čistit jen lehce zvenku.

3. Je potřeba čistit nejen zuby, ale i jazyk

Trendy praktika, podle které je důležitější čistit víc jazyk než samotné zuby, není tak prospěšná. Lidem, kteří trpí na zápach z úst, samozřejmě prospěje, ale jinak si jazyk hlavně moc nedrhněte, nebo si spustíte dávivý reflex či povrchové zranění.

4. Sprchový gel nebo mýdlo si musíme aplikovat na celé tělo

Nesmysl. Stačí, když tímto mycím přípravkem umyjete pouze partie, které dostávají nejvíc "zabrat" a potí se: podpaží, třísla a chodidla.

5. WC prkénko má nejvíce bakterií. Více než telefon

Chodíte si číst s mobilem na záchod? Pak nejenže ani na oné místnosti nemáte klid, ale také se nechováte příliš hygienicky. Když spláchnete, potom hned vezmete telefon do ruky, tak pak bohužel na povrchu telefonu ulpívají takové škodlivé bakterie jako e.coli nebo salmonela.

6. Koberce a gauče stačí vyluxovat

Měkké polstrování a vysoké chlupy roztoči přímo zbožňují. Abyste se jejich škodlivého vlivu zbavili, bylo by nejlepší vykázat ze svého obydlí i koberce. Zvlášť, pokud trpíte alergiemi či astmatem. Pokud už je musíte mít, spolehněte se na tzv. mokré čištění. 

7. Hladit svého mazlíčka je v pořádku. Ano, ale..

Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou srst, říká písnička z oblíbeného večerníčku. Jenže také od nich můžeme chytit spousta nemocí. Třeba salmonelu ze sušených odměn našich čtyřnohých mazlíčků. Nedovolte jim také, aby vás olizovali. Pokud chováte ptactvo, čistěte jim klec denně, vždy v gumových rukavicích. Klec s opeřencem by nikdy neměla stát v kuchyni. S pejskem nebo kočičkou se pomazlete, ale často si také myjte ruce.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama