Inteligentní robotický batoh TRACIR bude léčit vojáky přímo v terénu

Zraněné vojáky, turisty nebo třeba námořníky zachrání autonomní batoh s umělou inteligencí

24.05.2019 - Stanislav Mihulka



Když jsou vojáci zraněni v boji nebo v podobných stituacích, o jejich životě či smrti často rozhoduje čas. Americký Pentagon se proto snaží vyvinout technologie, které zajistí co nejrychlejší ošetření zraněného ve zcela polních podmínkách. Nedávno udělil americkým University of Pittsburgh School of Medicine (UPMC) a Carnegie Mellon University (CMU) kontrakt ve výši 7,2 milionu dolarů (asi 167 milionů Kč) na vývoj autonomního záchranáře v podobě batohu.

Technologie nese název TRACIR, podle anglického „TRAuma Care In a Rucksack“. Bude spoléhat na pokročilé senzory, robotiku a umělou inteligenci, díky nimž dokáže okamžitě a prakticky bez cizí pomoci léčit raněné, včetně podávání léků a trasfuzí. Hlavním úkolem TRACIRu bude zkrátit čas potřebný k zahájení léčby v terénu už jen pouze na dobu, než se zraněný dostane k tomuto záchranáři v batohu.

TIP: Lékařská péče budoucnosti? Autonomní pojízdné kliniky s umělou inteligencí

Podle týmu odborníků, kteří budou na vývoji tohoto podivuhodného zařízení pracovat, ještě není úplně jasné, jak by vlastně TRACIR měl přesně vypadat. Zřejmě bude mít podobu batohu, snad s nafukovací vestou či podobným zařízením. Buď bude fungovat prakticky bez lidské účasti, nebo jen s minimálními lidskými zásahy. TRACIR nebudou využívat jen vojáci, ale i záchranáři v nepřístupných oblastech a další specialisté. Lehký a chytrý systém bude možné shazovat z vrtulníku, anebo ho přímo ke zraněnému dopraví dron. Mohl by se také stát součástí záchranného vybavení lodí a letadel. 


Další články v sekci