Když po novém roce začalo sněžit a nepřestávalo, vypadalo to, že letos nebude o vláhu nouze. Po suchém roce 2018 byly takové srážky slibným signálem, nicméně podle odborníků v roce 2019 budou padat spíše rekordy v maximálních teplotách.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkDne 10. ledna se na webových stránkách Jablonce nad Nisou objevila informace, že město vyhlásilo kalamitní opatření. Později jsme se dozvěděli, že ze zasypaného Jablonce se vyvezlo přes 800 tun sněhu. Sníh odřízl od světa i Boží Dar. Sněžení a jeho následky se staly zprávou číslo jedna. Proč? Možná proto, že rok 2018 byl tak suchý, a tak nás sněhové srážky na počátku toho letošního překvapily. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se rok 2018 v řadě teplotních průměrů pro území České republiky stal absolutně nejteplejším rokem. Byl také, stejně jako rok 2015, hodnocen jako rok suchý, a to jak z hlediska srážkových, tak i odtokových poměrů.

„V jistých aspektech, jako je například výrazný nedostatek vody v krajině a také v půdě a též výrazné snížení hladin vodních toků lze rok 2018 dokonce považovat z hlediska těchto projevů a dopadů za ještě významnější. A to i přesto, že srážkový deficit v roce 2015 byl nepatrně větší než v roce 2018. U sucha z roku 2018 je dobře patrný efekt dlouhodobé kumulace srážkového deficitu, který se projevuje v odlišném vývoji sucha ve srovnání s ,běžným‘ jednoletým suchem,“ píše se v hodnotícím článku ČHMÚ.

Nejkritičtější roky 2015 a 2018

Rok 2018 výrazně zhoršil situaci v zásobě povrchových i podpovrchových vod. Situace se rapidně zhoršuje postupně už od roku 2014 či dokonce 2011. „Roky 2015 a 2018 stavu našich vod uštědřily největší ránu, ale i ostatní roky se podílely na velkém deficitu srážek. Takže nejde jen o jeden rok, ale o celé nepříznivé období,“ říká klimatolog Pavel Zahradníček, člen týmu CzechGlobe, který se zabývá klimatickými změnami a jejich dopadem na životní prostředí. A nadějné sněžení z počátku roku ani pozdější počasí zásobu povrchových, natož podpovrchových vod nijak nevylepšilo.

Celý článek si přečtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Dále ve Víkendu najdete:

- Rozhovor se spisovatelem Michalem Vieweghem
- Pokračuje seriál o srdci, tentokrát na téma Hypertrofická kardiomyopatie
- Více křížovek, sudoku a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.