Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blesk Ordinace v Hradci Králové znovu zachraňovala: Odhaleny dvě rakoviny kůže!

Autor: Iva Dvořáková, Olga Nedbálková - 
24. května 2019
05:40

Nebe tuto středu bylo šedivé a provazce deště neustávaly ani na minutu. Přesto královéhradecké Masarykovo náměstí »rozkvetlo« deštníky a před stánky a poradnami se tvořily fronty.

Největší zástup lidí byl u měření kapacity plic, vyšetření zraku a znamének. Návštěvníky zajímala také poradna proti chrápání, rady o očkování a kombinacích léků.

Blesk Ordinaci si velmi pochvaloval ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.: „Jsme rádi, že i přes deštivé a chladné počasí dorazily na preventivní vyšetření ke specialistům z Fakultní nemocnice Hradec Králové stovky lidí. Prevence je obrovsky důležitá, protože poskytuje možnost, jak předejít vzniku některých chorob, a případně včas zachytit jejich vznik.“

Ne šarlatánům

Blesk Ordinaci pochválil i primátor Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.: „Jsem rád, že jsme zapojili i Farmaceutickou fakultu, jejíž zaměstnanci dokážou lidem fundovaně poradit s kombinacemi léků. A rád bych ještě zdůraznil: žijte zdravě, starejte se o sebe a se zdravotními problémy se vždy svěřte odborníkům, ne šarlatánům a podvodným léčitelům.“

Akci navštívil náměstek ministra zdravotnictví prof. MUDr. Roman Prymula, profesí epidemiolog. Vyzdvihl důležitost této akce, která má zdůraznit význam preventivních vyšetření. Promluvil o významu očkování proti spalničkám a nakonec dodal: „Před létem bych doporučil nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě a proti meningokokům.“

Smrtelně nebezpečné melanomy

Ani ordinování v Hradci nebylo zbytečné a hodně návštěvníků se dozvědělo, že má nějaký zdravotní problém. Dva lidé si vyslechli diagnózu melanom, a protože se jedná o velmi nebezpečný karcinom, byli neodkladně objednáni na další vyšetření do nemocnice. Kožní lékaři ještě našli 6 méně nebezpečných, přesto zhoubných kožních nádorů a 7 lidem odhalili hraniční znaménka (ta, co se mohou do nádoru zvrhnout) a doporučili je odstranit.

Jdu k vám

Zdravotní odpoledne využila řada Hradeckých i k zásadní změně. „Už dlouho přemýšlím nad změnou pojišťovny, tak jsem si řekla, že se dnes poptám, jak na to,“ přiznala Blesku Kamila Nová a byla překvapena, že stačil jeden podpis a vše za ni pracovnice největší pojišťovny VZP vyřešily na místě. U stánku generálního partnera Blesk Ordinace se pak během dne střídali budoucí a současní klienti, které nejvíc oslovila bohatá nabídka benefitů, kterou tiskový mluvčí Oldřich Tichý představil na pódiu v pořadu blesk.cz Epicentrum.

Síla přírody

Kromě vyšetření mohli návštěvníci ochutnat i sílu přírody. A to nejen lahodnou minerální vodu od společnosti Šaratica. Ve stánku společnosti Terezia Company byl největší zájem o doplňky stravy. Malí návštěvníci mohli ochutnat želatinové Rakytníčky, starší nejvíc oslovily přípravky na diabetes, klouby a játra, které tato ryze česká firma vyrábí jen z přírodních produktů.

Počasí se nelekejme

Ani nepříznivé počasí nezkazilo náladu patronce Blesk Ordinace, herečce Evě Burešové. Ve stánku Modrého kódu rozdávala své autogramy a ke každému přidala milý a vstřícný úsměv.

Poruchy dýchání, dva šedé zákaly

Lékaři z »plicního« stánku zjistili deset vážnějších poruch dýchání, několik lidí mělo sníženou vitální kapacitu plic a dva návštěvníky poslali na podrobnější vyšetření s podezřením na astma. Oční lékařka Markéta Středová doporučila několika cukrovkářům vyšetření očí, odhalila dva začínající šedé zákaly a dětským návštěvníkům naměřila dioptrie.

Děsí se manželových zpráv

Do poradny o chrápání přišli i Jiřina (62) a Josef (67) Fikrovi. „Chrápeme oba,“ svěřila se paní. „Manžel si dá špunty do uší, ale já počítám, kolik zástav manžel za noc má.“ Lékař tedy pozval pana Josefa do spánkové laboratoře, protože zřejmě trpí nebezpečnou spánkovou apnoe.

Nízký tlak? Naopak!

„Mám nízký tlak,“ tvrdila suverénně Blanka Faltýnková (71) z Předměřic nad Labem, která je dlouholetou předplatitelkou deníku Blesk. Ovšem primář kardiologie ji vyvedl z omylu. „Máte 170 na 95 a to je vysoký tlak. Doporučuji kontrolu a přeměření u praktického lékaře!“

Zobrazit celou diskusi