Laporta: Barcelona schází z cesty. Už nemáme architekty úspěchu

Laporta: Barcelona schází z cesty. Už nemáme architekty úspěchu

Španělská Barcelona sice získala v letošní sezoně double a obhájila mistrovský titul, přesto na Nou Campu zdaleka nepanuje spokojenost. Na vině je především semifinálové vyřazení z Ligy mistrů od Liverpoolu. Navíc hra jako taková už také není, co bývala. Všiml si toho i bývalý prezident klubu Joan Laporta, který současnou Barcu zkritizoval.

Podle někdejšího šéfa klubu ztratili Blaugranas svůj styl hry, kterým před pár lety válcovali konkurenci, a vydali se jinou cestou, než byla ta úspěšná.

Byl to právě Laporta, kdo zpackané sezoně 2007/08 angažoval Pepa Guardiolu a nastartoval zlatou éru Katalánců. Začínající kouč přenesl na trávník principy, kterým ho učil jeho mentor a legendární Nizozemec Johan Cruyff. S týmem praktikoval kombinační hru plnou přihrávek, na kterou často soupeři neměli odpověď.

Současným koučem Barcelony je Ernesto Valverde. Tomu se sice daří v LaLize, ale na půdě nejžhavější, tedy milionářské Ligy mistrů, je to bída. V loňském roce musel překousnout nepříjemné vyřazení ve čtvrtfinále od AS Řím, když španělský celek ztratil tříbrankový náskok z prvního duelu. Letos se historie opakovala. Tentokráte ale v semifinále proti Liverpoolu. I Reds totiž dokázala tříbrankové manko vymazat, na Anfield Road zvítězit 4:0 a zajistit si finále.

„Hráli jsme geniální fotbal, který nás naučil Johan Cruyff. Stavěli jsme na naší věhlasné akademii, která nám dodávala obrovské talenty, ale nyní se klub od této cesty vzdaluje. Přitom čas ukazuje, že jsme volili správně. Hráči i trenéři byli architekti úspěchu. To se bohužel o současné Barceloně říci nedá,“ řekl Laporta pro Sport English.