fbpx

Dům za 150 000 Kč? Jen za cenu velkých kompromisů0

Mnoho lidí sní o životě ve vlastním rodinném domku, ale miliony na jeho pořízení jaksi nemají. Nabízí se řešení, jak ušetřit desítky tisíc. Stále více lidí si uvědomuje, že mohou ušetřit nejen díky vlastní práci, ale i díky používání selského rozumu.

Nejvíce při stavbě domu ušetříte, pokud budete stavět svépomocí. Bude vás to ale stát hodně energie a času.

Kdo kupuje rodinný dům na klíč, musí počítat s investicí minimálně dva miliony ale spíš více. Kdo však sám přiloží ruku k dílu a má ochotné kamarády, může na stavbě ušetřit nemalé peníze – kopání základů, míchání betonu nebo zdění zvládne každý a čím je budoucí majitel domu šikovnější, resp. zkušenější v dané oblasti, tím více si na stavbě udělá sám. A tím více ušetří.

Stavět levně? Jde to, jen se nesmíte bát práce

Obecně je jednodušší stavba z pórobetonových tvárnic, například z Ytongu, kde se používá lepidlo. Rovněž zdění z moderních dutých cihelných bloků není nic (snad až na založení a zaměření první řady) není nic, co by mohl dělat jen zkušený zedník. A podobné je to posléze s omítkami, pokládáním dlažby nebo s izolací. Jen je třeba mít zdravou sebereflexi někdy si přiznat, že člověk přece jen nemůže umět úplně všechno.

Reklama

Velké úspory skýtají i na první pohled detaily – například jednoduchá střecha je daleko levnější než členitá. Vyplatí se investovat také do kvalitního projektu, ten může zabránit zbytečným vícenákladům během stavění. Srovnávejte rovněž ceny několika obchodů se stavebninami – často se nabídky výrazně liší. A když už si vyberete, kde nakoupit, zkuste smlouvat a vyřídit si aspoň pár procent slevy.

Dům za 150 000? Pouze malý a z recyklovaných materiálů či zbytků

Kromě toho cihly a další stavební materiál jsou v zimě, tedy mimo stavební sezónu, podstatně lacinější a stejné je to s prací řemeslníků. V zimě si prostě účtují méně než v létě, kdy neví, kam skočit dříve. Kdo počká, ten na tom vydělá. Možností je také stavět postupně, na co budou zrovna peníze. Ale to není většinou řešení, které by bylo kdovíjak lákavé…

Přírodní materiály: Ekologické a levné

Zdeněk Krejčí, technik a energetický poradce Energy Centre České Budějovice, má hned několik rad, jak postavit dům za malé peníze. Hlavní radou je stavět svépomocí. Ušetřit se dá také využitím alternativního stavebního materiálu, který je také ekologický. Stavět z přírodních materiálů, jako je sláma, hlína nebo přírodní dřevo, se vyplatí. Pokud se tento materiál sežene blízko stavby, odpadají náklady na dopravu. Vzhledem k rostoucí popularitě slaměných staveb však někteří stavebníci hlásí problémy sehnat dostatečné množství základního materiálu – klasických balíků slámy. Zemědělci totiž většinou slámu lisují do nepoužitelných velkých kulatých balíků, navíc slámy občas sami mají nedostatek.

Dají se použít i odpadové materiály, jako jsou PET lahve nebo staré pneumatiky, ale v tomto případě jde už ekologie stranou a ani se nijak výrazně nezvýší kvalita bydlení. „Nelze to považovat za standardní způsob stavění a dá se to realizovat jen na venkově,“ říká Krejčí.

Dům za 150 000? Jde to, ale…

Redakci Nazeleno.cz zajímalo, jestli je možné postavit dům za sto padesát tisíc. Když pomineme, že jen cena pozemku bývá několikanásobně větší, podle Krejčího to možné je. Bude to ale domek malý, zbudovaný svépomocí z materiálů, které jsou prakticky zadarmo – z darovaných materiálů, z odřezků a zbytků, za bezplatného pracovního přispění známých a sousedů.

To se ale samozřejmě nemůže stát standardem, minimální cenu standardního domu Krejčí odhaduje kolem milionu. A to pouze za předpokladu, že si část prací provede budoucí majitel a zbytek dodavatelským způsobem. Zároveň si musí majitel sám koordinovat stavbu. „V oblasti developerské činnosti se považují ceny bytů pod 30 tisíc/m2 za podezřelé s ohledem na kvalitu použitých materiálů a prací,“ přidává Krejčí radu z praxe.

Příkladem radikálního přístupu k svépomocnému stavění a ekologické architektuře jsou „zemělodě“ architekta Michaela Reynoldse (Foto Earthship.com)

Také zastánce pasivních domů Jiří Svoboda pochybuje, že se stavba za 150 000 Kč dá nazývat rodinným domem. „Rodinný dům má význam stavět jen ve standardu blízkému pasivnímu a se 100 m2 zastavěné plochy by se pod 1 milion Kč měl vejít,“ potvrzuje slova kolegy.

Tepelné izolace: Myslete dopředu

Při stavbě se hodí myslet i na úspory, které se objeví při praktickém používání. Tedy velká okna opatřit trojsklem a orientovat je na jižní stranu, kde budou větší tepelné zisky ze slunce, na severní stranu domu dát spíše jen menší okna do technických místností. Prozíravé je také koupit elektrospotřebiče v nízké energetické třídě.

V tomto kontextu je zřejmé, že extrémně levné stavby se prodraží při běžném používání. „Nemohou splňovat standard blízký pasivního domu a budou mít velkou spotřebu energie. I kdyby byl takový dům zadarmo a při stavbě měl nulové požadavky na ekologii, v celkové bilanci ho rozumný nízkonákladový pasivní dům porazí,“ vysvětluje Svoboda.

A samozřejmě se vyplatí pořídit kvalitní tepelnou izolaci. „Člověk může postavit třeba obvodové zdi z 24cm Ytongu a na ně zvenku přilepit 35 cm šedého polystyrenu. Dá tam co nejlépe izolující okna, dobře zaizoluje podlahu a střechu a topit, ohřívat vodu a klimatizovat může třeba kompaktní jednotka,“ radí Svoboda a dodává: „Prostě pasivní stavitelství není žádná věda, stačí jen dodržovat několik elementárních zásad. A když tam nebude žádná vzduchotechnika, svět se jistě nezboří.“

Domek ze stavebnice? Ale jistě

Je to v podstatě jednoduché – člověk si koupí hotové díly, ze kterých si postaví s pomocí rodiny a pár přátel domek. Předpřipravená stavebnice dřevostavby je koncipovaná tak, aby jí s pomocí kamarádů a kvalitního nářadí dal dohromady každý zručný kutil za pár dní. Montované rodinné domy jsou řešením, jak rychle a levně bydlet „ve svém“. Kdo bude chvátat, může se za pár měsíců stěhovat.

Jak začít? Je třeba oslovit specializovanou firmu, která dodá na základě projektu kompletní dřevěnou stavebnici domu „na míru“ a spolu s montážním návodem vše přiveze na staveniště. Je-li již hotová základová deska, jejíž vybetonování mimochodem rozhodně není jen tisícikorunová položka (orientačně lze počítat s cenou cca 2800 Kč/m2), lze začít stavět. Rozhodně není od věci, když firma zajistí technika, který stavbu několikrát navštíví a zkontroluje správný technický postup stavby.

Stavět opravdu levně znamená využívat recyklované či zbytkové materiály a jako pracovní sílu přátele a rodinu (Foto: Thinkstockphotos.com)

Příprava stavebnice není časově náročná a do měsíce od objednávky jí prý má zájemce na místě. Co všechno vůbec dostane? Obvykle je to dřevěný skelet stěn a stropu, krovy a podlahy – vše samozřejmě na míru podle projektu. Nechybí ani protipožární materiál pro vnější plášť budovy a kotvicí technika. Vše důležité k práci je v dokumentaci a manuálech, přesto se provádí ještě proškolení a seznámení s podkladovými materiály.

Montované domy jsou levnější než klasické zděné a na letmý pohled pak není poznat rozdíl. Samotná stavebnice dřevostavby je obvykle levnější než jiné materiály, jako jsou cihly nebo ytong, a úspory lze najít již při stavbě základů. Není třeba dávat tolik materiálu jako v případě zděné konstrukce. Stavba prefabrikované montované dřevostavby má ale také svoje nevýhody – tou hlavní je mírně typizovaný vzhled a nemožnost, nebo větší finanční náročnost individuálních úprav.

Autor: Jan Pergl

Autor se zabývá hlavně stavebnictvím a moderními technologiemi